Nyheder

Natarbejde øger risiko for sclerose

18. oktober 2011

Svenske forskere har fundet en kobling mellem skifteholdsarbejde i teenageårene og sclerose.

 

Skifteholdsarbejde er skidt for helbredet

Skifteholdsarbejde er tidligere blevet mistænkt for at føre til øget risiko for både hjertekarsygdomme, kræft og thyroidealidelse (blødningsforstyrrelse), men koblingen til sclerose er ny. Det er søvnmangel og forstyrrelsen af det biologiske ur i teenageårene, der mistænkes som årsag til den øgede risiko. Det kan være årsag til forstyrrelser i dannelsen af melatonin, som kan fremprovokere øgede inflammatoriske reaktioner i kroppen. Sclerose er netop en inflammatorisk sygdom i centralnervesystemet, der indbefatter autoimmune mekanismer. Derfor har de svenske forskere undersøgt sammenhængen mellem sclerose og skifteholdsarbejde.

 

6472 sclerosepatienter med i undersøgelsen

Det er Anna Karin Hedström og kolleger fra Karolinska Institutet i Stockholm, der har sammenkørt data fra to undesøgelser. Det ene studie indbefattede 1343 nyligt diagnosticerede sclerosepatienter og en kontrolgruppe uden sclerose på 2900 personer. I et andet studie havde 5129 fået diagnosen for mere end et år siden, og her var kontrolgruppen uden sclerose på 4509. Man delte personerne op i dem, der havde haft skifteholdsarbejde i teenageårene og dem, der ikke havde haft det. Alle testpersoner var i alderen 16-70 år gamle og bosat i Sverige. Skifteholdsarbejde blev defineret som faste eller skiftende arbejdstider i tidsrummet 21.00 til 07.00.

 

– Vores analyser viser en klar kobling mellem det at arbejde om natten i de unge år og en øget forekomst af sclerose, forklarer Anna Karin Hedström. Hun peger på, at resultatet fra begge studier stort set var ens.

 

Natarbejde fordoblede risiko for sclerose

Resultaterne viste, at natarbejde i tre år eller mere i teenageårene fordoblede risikoen for at udvikle sclerose.

 

Begge undersøgelser viste, at forstyrrelser af det biologiske ur og søvnmangel i teenageårene kan have en betydning for udviklingen af sclerose. De egentlige mekanismer er dog ikke afdækket endnu.

 

10.000 danskere lider af sclerose

Omkring 10.000 danskere lider af sclerose. Hvert år får 350 danskere diagnosen, og det er oftere kvinder end mænd; for hver mand, der får sclerose, er der to kvinder, der rammes af sygdommen. Sygdommen kan bryde ud livet igennem – men de fleste sclerosepatienter har fået sygdommen, da de var i alderen 25-35 år.

 

Kilder: ki.se, scleroseforeningen.dk

Forrige artikelTovlig Tofu

Næste artikelFind vitaminerne i frysedisken

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.