Tema

Naturen som helbreder

Foto: Adobe Stock
21. februar 2021

Det er dejligt at have et hus eller at sidde i en opvarmet bil. Men mennesker er skabt til et udendørs liv, og vores krop er indstillet til at være i naturen. Med ”vitamin N” kan du både forebygge og helbrede en lang række lidelser.

Af jord er du kommet, til jord skal du blive og af jord skal du igen genopstå. Vi mennesker er natur. Vi er ikke en adskilt del af alt øvrigt på denne jordklode, selvom menneskeheden i mange år har opført sig, som om det var tilfældet.

Ikke blot har naturen været menneskets bolig i al evighed. Menneskets indre er natur. Det er jord, vand, ild og luft i den smukkeste forening. Uden at være forbundet til naturen, mister vi nemt forbindelsen til det, der er større end os selv og ikke mindst til den kerne indeni, som ellers trygt er beskyttet af den fysiske krop.

Som komponisten Alice Parker har udtalt: Jeg forstod i en meget tidlig alder, at i naturen følte jeg alt det, jeg burde føle i kirken men aldrig gjorde. Når jeg gik i skoven, følte jeg mig i kontakt med universet og med ånden bag det hele.

Mange mennesker søger i dag tilbage til naturen. Ikke mindst under årets pandemi, hvor alt andet stort set har været lukket ned. I stedet har naturen i al sin storhed og pragt åbnet sine arme og budt velkommen. Hjem. Til der, hvor mennesket i sandhed hører til.

I naturen opnås en indre tryghed. Som om Moder Jord vugger mennesket blidt, og hele nervesystemet beroliges. Naturen fylder menneskets batterier op, så energien kan strømme mere frit og i overflod. Samtidig styrkes kroppens eget militær, så beskyttelsen mod udefrakommende trusler øges. Naturen er i sandhed magisk.

Derfor er det ikke så underligt, at den tysk-schweiziske læge Paracelsus allerede i 1700 tallet udtalte: ”Kunsten at hele kommer ikke fra lægen, men fra naturen”.

I det følgende vil jeg på en mere videnskabelig måde beskrive et lille udpluk af de forunderlige effekter, der opnås i naturen.

Sollys

I naturen bades kroppens overflade i fuldspektrum lys fra den livgivende sol. Lyset skaber konstant små mirakler – og uden lys intet liv. Menneskekroppen kræver lys fra solen for at fungere optimalt.

Via øjnenes forbindelse til ”den suprachiasmatiske kerne” (en gruppe af nerveceller midt i hjernen) er lyset med til at indstille døgnrytmen. Lysets kontakt med huden er første trin i dannelsen af D-vitamin, og lys kan være direkte helbredende – såsom ved gulsot hos små babyer, ved hudlidelser eller som lysterapi til vinterdepression.

Hver dag er der er brug for, at øjnene og kroppen rammes af ægte sollys, som ikke er filtreret af glas. Vinduer blokerer for stort set alle UVB strålerne og lader kun UVA komme igennem. Det er ærgerligt, da det særligt er UVB-lyset, som har de positive effekter.

Optimalt set skal du hilse på solens stråler minimum 30 minutter hver dag. Kig dog ikke direkte op i solen og tilpas dig årstidens rytme, så du ikke bliver forbrændt.

Naturens beroligende effekt

I naturen oplever mennesket en dybere ro. Årsagen kunne være, at evolutionen har fundet sted i sådan et miljø. Kroppens sanser er indstillet til at tolke oplysninger om planter og vandløb – ikke bilers støj, mobiltelefoner og den evige, kunstige lyspåvirkning.

Meget tyder på, at natur bliver oplevet på en anden måde i hjernen end menneskeskabte ting. Naturen lader hjernen slappe af på en anderledes måde, så hele nervesystemet beroliges. Herved genoprettes bl.a. evnen til koncentration og opmærksomhed. Dette kan aflæses både biokemisk og adfærdsmæssigt.

I et studie undersøgte forskere, om ophold i naturen havde positiv effekt på menneskers stressniveau på et biokemisk niveau. Før og efter forsøgsperioden blev der taget spyttest til måling af stresshormonet kortisol. I 8 uger skulle deltagerne mindst 3 gange om ugen opholde sig i naturen i minimum 10 minutter.

Resultaterne viste, at selv kortvarige naturophold havde en effekt på kortisolindholdet. Den gunstige “dosis” startede dog for alvor ved 20 minutter. I øvrigt var det ligegyldigt, om deltagerne bare sad ned eller bevægede sig omkring.

En andet forsøg viste, at en 15 minutters gåtur i naturen reducerer kortisol med hele 16%. Naturen i sig selv får simpelthen mennesket til at slappe af. På alle planer.

Dette gælder i særdeleshed for små mennesker. Både dem uden og med diagnoser.

Et spansk studie har vist, at skolebørns kognitive færdigheder forbedres, hvis de opholder sig i og har adgang til naturen. De bliver simpelthen bedre til at koncentrere sig og fungere i skolen.

Flere forsøg med ADHD-børn har påvist naturens positive effekter på disse børns udfordringer.

I et forsøg blev 17 børn med ADHD enten sendt ud i den lokale park eller i et bymiljø i 20 minutter. Forskerne konkluderede, at opholdet i parken medførte langt bedre opmærksomhed og koncentration hos børnene. Effekten svarede til en dosis ADHD medicin.

I øvrigt er resultatet ikke afhængig af, om barnet er glad for at være i naturen. Effekten på de kognitive udfordringer kommer, uanset om barnet elsker naturen eller er fuldstændig ligeglad med omgivelserne.

Læs også: Børn i naturen, ja tak!

Grounding

For nogle er det ikke nok blot at være i naturen. De vil af mange gode grunde mærke jorden uden afskærmning fra sko eller tøj.

Grounding, earthing og jordforbindelse. Kært barn har mange navne. Alle disse udtryk henviser til, at mennesket har direkte hudkontakt til jordens overflade.

I de seneste år har grounding fået en del opmærksomhed. Ikke kun blandt mere alternative mennesker, men ligeledes i videnskaben. Det er ikke uden grund, for den direkte kontakt med Moder Jord har et stort helbredende potentiale. Jordens overflade forsyner nemlig mennesket med både føde og såkaldt elektrisk ernæring. Sidstnævnte vil jeg gå dybere ind i, da det er en stor del af forklaringen på effekten af grounding.

Alt på denne skønne jord – herunder menneskekroppen – er opbygget af fysisk stof. De mindste byggesten bærer hemmeligheden bag grounding. Ioner er små atomer eller molekyler, som har en elektrisk ladning. Hvis et ion indeholder flere protoner end elektroner, har det en positiv ladning, mens et overtal af elektroner giver en negativ ladning.

Menneskekroppen danner i sit indre i løbet af dagen mange positive ioner. Udefrakommende stråling fra eksempelvis wifi, mobiltelefoner og fjernsyn samt forurening bidrager til dette. Positive ioner bliver til skadelige frie radikaler. Det er ustabile og meget reaktive molekyler. Konstant angriber de andre strukturer for ”at sjæle” et elektron, så de kan blive ”neutrale”. En overproduktion af frie radikaler medfører skader på celler og cellekomponenter, og den skaber oxidativt stress og inflammation. Dette er startskuddet til stort set alle kroniske sygdomme.

Til at beskytte kroppen mod skader fra frie radikaler findes et veludviklet forsvar. Dette inkluderer stoffer, som opfanger frie radikaler ved bl.a. at donere et elektron til dem. Til denne gruppe hører antioxidanter såsom betakaroten, C- og E-vitamin. Effekterne af grounding findes ligeledes her. For via den direkte hudkontakt med jorden overføres til kroppen et væld af negative ioner, som kan neutralisere de frie radikaler.

Læs også: Lea Wermelin: “Jeg tror, mange har genopdaget naturens helende kræfter

Daglig naturtid – vitamin N

Grounding har vist positiv effekt på bl.a. søvn, smerter, stress og restitution efter fysisk anstrengelse. For at opnå en signifikant virkning kræves minimum 30 minutters daglig naturtid og helst over en længere periode

At grounde ude i naturen på græs, sand eller ved vand er fantastisk, for der opnås et væld af forskelligartede positive impulser. For dem, som ikke har mulighed for at komme nok ud i naturen, kan earthing-lagner anvendes om natten. Flere studier indikerer dette. Nedenstående forsøg er småt, men ganske interessant.

Forsøget inkluderede 12 personer med søvnproblemer og stress. I 8 uger skulle de anvende earthing-lagner om natten. Før og efter forsøgsperioden blev der udfyldt et symptomskema samt udført en 24 timers-spyttest til måling af kortisolets døgnprofil. Resultaterne talte for sig selv. Efter 8 uger var kortisol næsten normaliseret hos alle deltagerne, og samtidig var søvnproblemer, smerter og stress minimeret. Bare ved at sove på et lagen, som skaber jordforbindelse.

Uden vitamin N alias Natur er vi mennesker ilde stedt. Lad natur være et dagligt input i dit liv. Brug  minimum 30 minutter om dagen ude i den friske luft gående, stående eller siddende.

Det er både gratis og et af de bedste helbredstip til et sund og aktivt liv.

Læs også: Lær af naturen

Forrige artikelMed tunge fødder – men hovedet højt

Næste artikelSlap af i kroppen med selen

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.