Krop

Salvestrol: Naturens våben mod kræft?

6. maj 2013

Hvorfor er det lige, at frugt og grønt bliver nævnt så ofte i forebyggelsen af kræft? Hvad er det helt præcist – ud over at holde os sunde på mange andre planer – det grønne kan? Engelske forskere i biokemi mener, at de har fundet svaret.

Vi kender alle vitaminer, mineraler, proteiner og antioxidanter – ord, som siger noget om næringsindholdet i vores mad. Hvis der er mange af dem i vores mad, er det som hovedregel godt; Vi får næringsstoffer, der hjælper vores krop med at holde sig sund og rask.

Når nogle kræftpatienter har oplevet stor effekt på diverse grønne kure, har nysgerrigheden da også handlet en del om, hvorvidt det er nogle af disse næringsstoffer, der gør udslaget. De senere år har interessen drejet sig mod forskellige phyto-næringsstoffer, det mest kendte er måske resveratrol fra vindruer, der en tid fik udnævnt rødvin som en sund drik.

Engelske forskere i biokemi har dog kastet deres kærlighed på salvestrol, et phyto-næringsstof, der kan være forklaringen på, at frugt og grønt kan forebygge og i nogle tilfælde bedre kræfttilfælde.

Går efter kræft-protein

Professor Dan Burke har gæstet Danmark af flere omgange og fortalt om sin og kollegernes forskning. Ifølge ham er der to problemer med den kemiske medicin, der indtil videre er udviklet mod kræft (og mange andre sygdomme). For det første går meget medicin efter symptomerne og ikke årsagen, og for det andet går midler mod kræft ikke kun efter kræftceller, men rammer alle celler. Derfor bliver vi ofte meget syge af medicinen, hvilket i nogle tilfælde kan koste os livet.

Vejen mod opdagelsen af salvestrol som en mulig kræfthæmmer er gået over opdagelsen af proteinet CYP1B1. Dette protein forekommer kun i kræftceller, men er til gengæld tilstede ved alle former for kræftceller.

Når salvestrol f.eks. virker så overbevisende, er det fordi de åbenbart indeholder nøglen til at komme ind i celler, der indeholder dette protein og slå dem ihjel. Salvestrol er til gengæld fuldstændigt harmløst overfor almindelige celler, der ikke indeholder dette protein.

Vi lever med celleforandringer

Indtil videre har forskerne lavet enkelte forsøg med salvestrol til kræftpatienter, der ikke var levnet mange chancer. Og der er set mærkværdige bedringer – tumorer er skrumpet og kræfttilfælde, der tidligere var dømt uden chancer, har været til at behandle.

Men historien om salvestrol fortæller også, hvorfor det er så vigtigt for os at interessere os for, hvad vi putter i munden. Kræftceller har højst sandsynligt altid eksisteret, men antallet er først eksploderet de seneste 100 år. Måske fordi vi ikke længere får nok af de næringsstoffer, vores krop skal bruge til at bremse celleforandringerne, før de eskalerer.

Hver dag finder der celleforandringer sted, men hver dag slår vores krop også celler ihjel, som pludselig opfører sig anderledes. Kunsten er at holde kræftcellerne nede. Når vi endelig opdager en knude af kræftceller, er vi faktisk ganske langt henne i et forløb af celleforandringer. Kræften har stået på i stilhed i så lang tid, at den allerede har et forspring. Det er med til at gøre kræft til den alvorlige sygdom, den er.

For lidt indhold i kosten?

Resultaterne med salvestrol er faktisk allerede omsat til et kosttilskud, der også er tilgængeligt på det danske marked, ‘Salvestrol’, der fås i forskellige koncentrationsgrader alt efter formål, og lavet på helt naturlige ingredienser. Idéen med tilskuddet er ikke at levere et alternativ til at spise frugt og grønt, men et supplement i en verden, hvor livsstil og dyrkningsmetoder har nedsat indholdet af salvestrol i vores kost.

Forskerne professor Dan Burke, professor Gerry Potter og Dr. Brian Schaefer står selv bag det udviklede kosttilskud, men budskabet om, at salvestrol fra frugt og grønt hæmmer kræft, er fortsat et spændende bidrag til debatten om, hvad der skal til for at bekæmpe kræft.

 

Her finder du salvestrol:Økologisk frugt og grønt (salvestrol udvikles i planten, når den udsættes for svampeangreb, derfor vil sprøjtede planter udvikle mindre).Vælg bitter frugt og grønt (salvestrol smager bittert).

Undgå at koge grøntsagerne – bag, svits eller damp dem hellere.

Noget tyder på, at gamle sorter af frugt indeholder mere.

Indholdet er størst i skrællen.

 

Forrige artikelBananer er ligeså vigtige som mælk

Næste artikelSollys mindsker risiko for nærsynethed