Søndag den 20. oktober bragte BT en historie om naturlægemidler, der blandt andet postulerede, at Echinaforce er virkningsløs.
Formiddagsbladene bringer med jævne mellemrum historier om naturlægemidler. Markedet for naturlægemidler er ganske stor i Danmark, og journalisterne på bemeldte aviser er altid på jagt efter en konflikthistorie. Så hvis de kan sandsynliggøre, at rigtig mange mennesker snyder sig selv ved at købe virkningsløs eller ligefrem farlig naturmedicin, er det nemmere at sælge aviser.
Det er samme læst, man har skåret søndagens artikel over. En række naturlægemidler, herunder Echinaforce, bliver kaldt virkningsløse, og man har atter trukket en ekspert op af hatten, som kan understøtte artiklens vinkel og postulat. Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Lars Gehlert Johansen, er citeret for at sige (om Echinaforce):
– Jeg kender ikke produktet, og jeg tror, at jeg ville kende det, hvis det virkede.
Det er jo i sig selv en munter udtalelse, der – hvis Lars Gehlert Johansen er citeret korrekt – både vidner om en læge med en stærk tro på egen viden og en journalist uden evne for opfølgende, kritiske spørgsmål.
Echinaforce er baseret på planteudtræk af blomst, stængler og rod af echinacea pupurea, kaldet rød solhat, og midlet er kendt for at styrke immunforsvaret. Midlet er jævnlig blevet testet, og flere videnskabelige undersøgelser er samlet i den højt respekterede Cochrane database, hvor man kan se, at midlet både kan forhindre og forkorte forkølelser.
Så sent som i 2012 lavede man et studie med 750 testpersoner, der tog henholdsvis udtræk fra rød solhat og placebo i fire måneder. Testen viste en lille forskel i antallet af forkølelser i de to grupper af forsøgspersoner, men når man kiggede på antallet af sygedage, når først forkølelsen havde ramt, blev de testpersoner, der fik udtræk fra rød solhat, raskere langt hurtigere end forsøgspersonerne, der fik placebo. I gennemsnit kunne forsøgspersonerne skære 26 pct. af sygedagene, når de fik planteudtrækket.
Så effekten af Echinaforce er ganske veldokumenteret. Men denne side af sagen overser BT fuldstændig i artiklen, hvor de til gengæld lader bl.a. Lars Gehlert Johansen påstå det modsatte uden skyggen af dokumentation. Han kan nøjes med at formode, at det nok ikke virker, når han ikke har hørt om det.
Kilde: BT, Telegraph.co.uk, kommentar af Claus Hancke