Det starter med en prikkende og stikkende fornemmelse på læben, og dagen efter vågner man med et irriterende og smertende forkølelsessår. Et forkølelsessår, også kaldet herpes simplex virus, er, som ordet siger, en virus.
Har man først én gang fået et forkølelsessår, så ligger denne virus i gemt i kroppen, og kan komme i udbrud ved stress, svækket immunforsvar, forkølelse og ved berøring af varme eller kulde.
Noget tyder på, at det vi spiser kan have en indflydelse på udbruddet af forkølelsessår. Aminosyren Arginin kan fremme udbruddet, og Lysin kan være med til at dæmpe forkølelsessår.
Læs også: ‘Hjælp til selvhjælp: Afgiftende fødevarer’
Det kan altså betale sig at holde øje med, at man ikke fremmer forkølelsessåret ved at spise fødevarer med et højt indhold af Arginin.
Fødevarer med et stort indhold af Arginin :
Stort set alle nødder
Chokolade
Appelsiner
Husblas, gelantine
Fødevarer, der indeholder Aginin i mindre grad:
Kokosnødder
Byg
Majs
Havre
Hvede
Rosenkål
Læs også: ‘Slægten kål – rigtig vintermad’
Når du mærker, at det stikker og prikker, kan du i stedet holde øje med, at du får fødervarer med mere Lysin.
Fødevarer, der er rige på Lysin er:
Soyabønner
Soya mælk
Mælk
kød
Læs også: ‘Lær dit immunforsvar at kende’
Hvis du ofte lider af forkølelsessår, så er det selvfølgelig også vigtigt, at du styrker dit immunforsvar.