Skøn

Naturlige midler mod rynker

25. september 2009

Som skrevet mange gange tidligere er ansigtet kroppens spejl, dvs. dit ansigt og din huds tilstand afspejler, hvad der sker indeni din krop. Og dermed har du allerede lidt af forklaringen på, hvorfor vi får rynker.

Der findes forskellige typer af rynker:

1. Crepe rynker:

De små fine linier, der ligger helt i overfladen, og som du kun kan se, når du står med næsen helt op i spejlet. Det er tørhedsrynker, og de opstår typisk af forkert hudpleje, og når huden er udtørret.

2. Mimiske rynker:

Kommer af at bruge mimikken i dit ansigt; når du griner eller græder, f.eks. smilerynker ved øjnene.

3. Livsstilsrynker:

Ligner furer og er væsentligt dybere og tydeligere end crepe og mimiske rynker. De ses på lang afstand, og de siger noget om tilstanden i dine organer – i din krop. Har du fx kroniske problemer med tyktarmen, vil du typisk have kraftige furer fra næsefløj og ned til mundvigene (tænk på skuespilleren Harrison Ford). Den kraftige lodrette rynke mellem øjenbrynene er en lever rynke og tyder på en lever på overarbejde. Disse typer af rynker vil typisk afspejle dine madvaner og din livsstil. Mange forsvarer sig med, at de har ”arvet” deres rynker fra forældrene, da de har de samme typer af rynker, men tænk over at vi jo også typisk ”arver” madvaner og livsstil fra vores familie.

Hvad kan vi gøre ved rynker?

Crepe rynkerne kan du mindske og især forebygge. Undgå for skrap hudpleje (især skin-tonic med meget udtørrende alkohol), undgå solbadning og solarier og undgå rygning. De kan også mindskes med visse typer af antiage cremer.

De mimiske rynker skal du nyde, de fortæller en historie om dit liv. De viser, at du lever og tør grine og græde. Så accepter dem og bær dem med stolthed!

Livsstilsrynkerne skal absolut forebygges. Kan du allerede nu se, at du følger tendensen fra resten af din familie til en kraftig lever eller tyktarms fure, så er der ikke andet at gøre end at komme i gang med at ændre livsstil, og vel at mærke for livet, ikke kun som en kur. Du kan prøve at viske livsstilsrynkerne væk med laser, botox-, collagen- eller andre typer af indsprøjtninger, men det vil altid kun være symptombehandling og kan aldrig fjerne årsagen. Jeg har dog set, kraftige livsstilsrynker bliver mindre efter ændrede kostvaner, så det kan absolut lade sig gøre. Den smukkeste hud med færrest rynker ser jeg hos mennesker, der virkelig behandler deres krop og sind med respekt. Det betyder årelange vaner med sund mad, respekt for og reaktion på egne følelser og fornuftig pleje af krop og hud.

Brug pengene fornuftigt

Markedet bugner med masser af anti-age produkter, både til at spise og smøre på huden. Og der er ingen tvivl om, at det absolut kan have en gavnlig effekt. Men at købe cremer til tusinde kroner pr. krukke fjerner ikke dine rynker. For nogle år siden skrev engelske Vogue om den sidste nye tendens med økologiske og biodynamiske cremer lavet af de bedste råvarer, puttet i smarte flakoner, der blev solgt til en literpris på over 44.000 kr.

Samtidig har jeg selv erfaret ved et besøg hos Dr. Hauschka i Tyskland, hvor lang og omsorgsfuld vejen er fra høst af urter, biodynamisk dyrket, håndplukket, håndforarbejdet, til den færdige creme. Og alligevel kan en creme sælges til en literpris på 5133 kr.

Så brug din opsparing på noget andet end de vanvittigt dyre cremer. Du kan i hvert fald være sikker på, at pengene ikke går til indholdet i selve cremen. Så altså må der være nogle, der tjener fedt, mens vi andre bare bliver fedtet godt og dyrt ind.

Skønhedsindustrien er en milliard industri, og der udvikles hele tiden nye teknikker til at få de aktive stoffer i cremen til rent faktisk også at virke i huden, så der er absolut forskel på cremer.

Andre muligheder

Hvis du har en fornuftig daglig rutine med din hudpleje og har lyst til at gøre mere, så prøv nogle af de mange indvortes anti-age piller på markedet. Nyeste skud på stammen er produkter med den medicinske svamp Reishi. Det er ikke uden grund, at de har været kinesernes hemmelige skønhedsmiddel i årtusinder. Udover at få en smuk hud styrkes også immunforsvaret (bruges bl.a. til cancersyge patienter).

Hvis du ønsker behandlinger mod rynker, så prøv Dr. Hauschkas ansigtsgymnastik eller ansigstzoneterapi, som nu også kan fås med antiage-program, der bearbejder organzonerne i ansigtet, dvs. du får her behandlet såvel årsag som symptom.

Og så lad os slå fast med det samme: Rynker er det naturlige tegn på en krop, og hud, der modnes, jo ældre vi bliver. Du kan være helt sikker på, at de kommer, men du kan i høj grad selv være med til at bestemme hvornår og hvor mange. Så spar pengene og de dårlige undskyldninger og kom i gang med at ændre livsstil.

Og husk at bruge din sunde fornuft, inden du åbner pungen.

Forrige artikelLegende let massage

Næste artikelFår dit barn, hvad det behøver?