Nyheder

Naturlige værn mod Corona og influenza

Corona og influenza huserer for tiden, og vacciner anses af mange sundhedsfaglige som eneste værn. Måske burde der forskes mere i naturlægemidler. 

Foto: Shutter- og Adobestock
29. november 2023

Corona og influenza huserer for tiden, og vacciner anses af mange sundhedsfaglige som eneste værn. Måske burde der forskes mere i naturlægemidler. 

Det er højsæson for vira som influenza og Corona. Nogle mennesker lader sig vaccinere i håbet om at slippe for en uge under dynen, mens andre tager forskellige forholdsregler, som kan skærme dem mod smitte.  

Nogle mennesker bliver nærmest smittet hver eneste år, mens andre kan gå fri år efter år. Det er svært at finde entydige svar på, hvorfor nogle smittes ofte og andre næsten aldrig.  

Der bør forskes mere i naturlægemidler

Men måske kan en del af svaret findes i naturlægemidler, og det har man øje for i vores naboland, Sverige.   

“Som eksempel nævner han echinacea, som længe har været brugt til at forebygge og forkorte forkølelse.” 

Jan G Bruhn er professor emeritus i farmakognosi. Han har i en debatartikel i slået et slag for, at der forskes mere i naturlægemidler som værn mod Corona og influenza. 

Han fremhæver i sin artikel flere eksempler på plantebaserede produkter, der kan forebygge og lindre symptomerne på virusinfektioner. Som eksempel nævner han echinacea, rød solhat, som længe har været brugt til at forebygge, lindre og forkorte forkølelse forårsaget af virus. 

Lakridsrod testet mod SARS 

Andre naturlægemidler, som ifølge Jan G Bruhn bør testes i kampen mod SARS-CoV-2 coronavirus, er lakridsrod, der indeholder glycyrrhizin. Det er et stof, som i flere undersøgelser har vist sig at hæmme flere forskellige typer vira. Han peger blandt andet på, at tyske forskere allerede i 2003 testede glycyrrhizin og forskellige antivirale lægemidler mod coronavirus fra patienter ramt af SARS. Af de testede stoffer viste glycyrrhizin sig mest aktivt til at hæmme både virusoptagelse og replikation.  

Læs også: Boost dit held imod virus

Echinaforce fra A Vogel

Laboratorieforsøg med et echinacea-produkt, Echinaforce fra schweiziske A Vogel, har vist, at friskudvundet echinacea har en bred effekt på stort set alle almindelige forkølelses-, influenza- og Coronavirus. I en undersøgelse viste Echinaforce sig at have en effekt på væsentligt flere vira end for eksempel stoffet Tamiflu.

Andre undersøgelser har vist, at især Echinaforce har en mærkbar effekt på et svækket immunforsvar – men at det ikke påvirker et i forvejen stærkt immunforsvar. Det betyder, at Echinaforce kan bruges til behandling i længere tid med meget lille risiko for bivirkninger.

Lakridsrod har været brugt i tusinder af år

Lakridsrod, Glycyrrhiza glabra, er blevet brugt i tusinder af år mod forkølelse og som tonic. Det aktive stof glycyrrhizin bruges i dag i naturlægemidler mod maveproblemer som dyspepsi og IBS. Men det europæiske lægemiddelagentur har også godkendt lakridsrod som slimløsende middel mod hoste i forbindelse med forkølelse. 

Glycyrrhizin har også vist sig at have antivirale virkninger og bruges blandt andet i Japan til behandling af hepatitis. 

I to artikler publiceret i Nature og Lancet i 2003 fandt to forskellige tyske forskergrupper frem til, at lakridsekstrakten glycyrrhizin dybest set udslettede SARS-virussen i inficerede celler fra aber. Stoffet var tilmed mere potent end f.eks. ribavirin. 

Et problem ved brugen af glycyrrhizin var, at der skulle relativt store mængder af stoffet til for at frembringe en effekt. Et lægemiddel baseret på glycyrrhizin og virkningsmekanismerne i stoffet findes dog endnu ikke. Forskning er i gang og er blevet opdateret i forbindelse med udbruddet af SARS-CoV-2-pandemien. 

“Glycyrrhizin har også vist sig at have antivirale virkninger og bruges blandt andet i Japan til behandling af hepatitis.”

Forrige artikelJulens hjælpere

Næste artikelFire tilskud til en frisk hjerne

Thomas la Cour

Journalist