Krop

Naturligt gravid?

7. april 2015

Et stigende antal unge kvinder og mænd oplever ikke at kunne få børn. Infertilitet rammer i dag 15-20 pct. af de unge, danske par, der gerne vil have børn, og det er det højeste antal ufrivilligt barnløse nogensinde.

Flere par end nogensinde har svært ved at få børn. Årsagerne er mange, derfor vil det heller ikke være muligt at dække alle aspekter i denne artikel. Her vil primært blive fokuseret på mulige sammenhænge og naturlige redskaber i form af mad og livsstil til genoprettelse af fertiliteten.

Når en kvinde oplever uforklarlig barnløshed, så opsøger hun ofte sin læge. Hos lægen konstateres hyppigt enten blokerede æggeledere, endometriose, PCO, manglende ægløsning eller manglende menstruation. Hos andre er der ikke umiddelbart påviselige årsager.

Mange kvinder gennemgår herefter langvarige og belastende hormonkure for at blive gravide. Adskillige bliver hjulpet til graviditet ad denne vej, men der er også, udover ovennævnte aspekter, hyppige og gennemgående træk blandt mange af de kvinder, der har svært ved at blive gravide. De ses ofte i form af eksempelvis ernæringsmæssige mangler, forgiftning af tungmetaller og anden kemi, stress, blodsukker-ubalancer og ophobninger af kobber.

Alle disse nævnte faktorer kan der gøres noget ved, og der kan være god og effektiv hjælp at hente i helt naturlige og afbalancerende tiltag.

 

For lidt af det gode?

Det første en dyrlæge gør, hvis et dyr ikke kan reproducere sig, er at kigge på foderplanen og vitamin- og mineralbalancen. Dyrlægen ved, at niveauer, der kun lige er tilstrækkelige til at ernære et voksent dyr, er utilstrækkelige i forbindelse med reproduktion. Der skal være rigeligt til også at nære et foster. Derfor optimerer dyrlægen som regel næringsstof-tilførslen og justerer foderplanen. Ofte vil dyrets balancer blive genoprettet og dermed også fertiliteten.

En sådan naturlig tilgang til graviditet kunne vi mennesker også med fordel anvende. Det gør vi bare ikke særligt ofte, til trods for at amerikaneren Weston A. Price for adskillige år siden skrev om fænomenet. Han erfarede, via studier i forskellige folkeslag, at lige så snart sukker, hvidt mel, raffinerede fødevarer og færdigretter blev introduceret i et samfund, så svækkedes befolkningens helbred, og fertiliteten faldt. Det står beskrevet i bogen ”Nutrition and physical degeneration”.

 

For meget af det dårlige?

Et andet aspekt, som vi ikke har tilstrækkeligt fokus på, er ophobninger af tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer i kroppen. Det er et stigende problem blandt danske kvinder. Det kan påvirke fertiliteten negativt, og det er langt mere udbredt, end vi generelt gøres bekendt med.

Kemiske stoffer som pesticidrester, PCB, dioxiner, PAH samt en lang række andre stoffer kan påvirke det endokrine system, der er kroppens livsvigtige styresystem, og ændre afgørende faser af fosterudviklingen. Disse stoffer er kort og godt særdeles hormonforstyrrende, og det allerværste er, at de kan nedarves igennem generationer.

Methylkviksølv, bly, cadmium og kobber kan ligeledes virke forstyrrende på kropslige balancer og på fertiliteten.

Kobberniveauerne kan eksempelvis blive for høje i kroppen, hvis du bruger P-piller, har fået indsat en kobberspiral eller hvis dit drikkevand indeholder for høje kobberkoncentrationer. Høje kobberkoncentrationer fører til lave zinkniveauer og er en hyppig årsag til svigtende fertilitet.

Methylkviksølv – verdens farligste tungmetal – findes i høje koncentrationer i rovfisk som tun, laks og haj. Rigtig mange kvinder spiser tun og laks, fordi de tror, at det er en sund spise. Det er det bare ikke altid, og slet ikke, hvis du gerne vil være gravid. Du kan læse meget mere om methylkviksølv, ophobninger og infertilitet andetsteds i artiklen.

 

Forudsætninger for at blive gravid?

Et par af forudsætningerne for, at en kvinde kan blive gravid, er:

* At der dannes tilstrækkeligt med kønshormoner i kroppen, og at der er normal ægløsning og menstruation. Dette kræver tilstedeværelse af tilstrækkelige mængder fedt samt et rimeligt stabilt blodsukker med høj insulinfølsomhed.

* At der er passage i æggelederen, og at livmoderens slimhinde kan fastholde ægget.

* At der er tilstrækkelig høj vitamin- og mineral-status.

* Et fravær af toksiske stoffer som eksempelvis kviksølv, bly og cadmium. Er koncentrationen af toksiske stoffer for høj i væv og blod, så kan kvinden have yderst vanskeligt ved at blive gravid. Dette er en foranstaltning fra kroppens side for at beskytte fosteret.

 

Forudsætninger for at gøre gravid?

Grundlæggende forudsætninger for, at en mand kan gøre en kvinde gravid, er som minimum:

 • En god sædkvalitet. Sædkvaliteten kan blandt andet sænkes under påvirkning af medicin, pesticidrester og anden kemi. Det er velkendt, at konventionelle landmænds høje forbrug af pesticider i produktionen har påvirket deres sædkvalitet negativt.
 • At der er tilstrækkelig høj vitamin- og mineral-status. Det kan betale sig at ofre zink, Coenzym Q10 og selen særlig interesse. Zink er væsentligt for dannelsen af sædceller, Q10 øger sædcellens evne til at trænge ind i ægget, og selen medvirker i dannelsen af sædceller samt øger deres bevægelsesevne.

 

Graviditetsforberedende tiltag

Årsagerne til nedsat fertilitet kan være mange og yderst forskellige fra person til person. Det viser sig lige så ofte at være nedsat sædkvalitet hos manden, der er årsagen, som hormonelle eller fysiske udfordringer hos kvinden. Det kan af samme årsag være godt at vide, at begge kan have gavn af graviditetsforberedende tiltag. Her er en række gode råd og tiltag, som kan være effektive før en eventuel graviditet.

Selv at foretage eller at få foretaget et helbredscheck før en graviditet er en rigtig god investering. Det er nemlig allerbedst at nære et lille barn i en sund og velafbalanceret krop. For kvinder kan det være godt at have styr på:

 1. Hormonbalancen – har du regelmæssige menstruationer og ægløsninger?
 2. Er dit blodsukker i balance? – Et ustabilt blodsukker mærker du i form af manglende energi, humørsvingninger og i værste fald vægtøgning af den slags, der sætter sig lige midt på maven.
 3. Tager du medicin? Tal i givet fald med din læge om, hvordan du skal forholde dig i tilfælde af graviditet. Der kan være tale om en udfasning eller en erstatning for den nuværende medicin i god tid før graviditeten.
 4. Få lavet en vitamin- og mineraltest, så du sikrer dig, at du har tilstrækkeligt høje niveauer af mikronæringsstoffer i kroppen. Få udarbejdet en skræddersyet kost- og tilskudsplan til dig selv. Vær særligt opmærksom på B6, D3, C, zink, magnesium, selen samt på Coenzymet Q10. Indtag af disse enkelt vitaminer og mineraler skal altid have følge af en multivitaminpille af høj kvalitet. Læs mere på www.madforlivet.com.
 5. Har du mistanke om tungmetals-ophobninger, så kan det undersøges via en hårmineralanalyse, der kan give et billede af niveauerne af tungmetaller og andre kemiske stoffer i din krop. Det er en god ide at få professionel hjælp til tilbagelæsning af analysen, da den ikke er helt enkel at tyde. Såfremt du har ophobninger, skal der påregnes nogle måneders udrensning, før en graviditet må påbegyndes.
 6. I tilfælde af at du ryger eller drikker alkohol, så få råd og hjælp til ryge- og alkoholstop.
 7. Udregn dit BMI-tal. BMI-tallet er vejledende i forhold til din optimale vægt, og undersøgelser viser, at det er lettere at blive gravid, hvis du er normalvægtig og har et BMI-tal, der ligger imellem 19 og 30. Såvel undervægt som overvægt kan mindske mulighederne for at blive gravid. BMI-tallet udregner du let ved at dividere din vægt i kilo med din højde x 2.

 

Naturligt gravid

Nogle af de naturlige tiltag, som du kan iværksætte, er følgende:

 1. Vælg økologiske råvarer. Ved at vælge økologisk, undgår du at belaste din krop med unødig kemi.
 2. Når der skal fisk på menuen, så vælg økologiske opdrætslaks eller ørreder eller små fisk som sardiner eller ansjoser. Gå i en stor bue udenom tun, også dåsetun, og laks samt andre rovfisk og konventionelt opdrættede fisk.
 3. Prioriter et stabilt blodsukker. Det gør du ved at spise tre måltider om dagen, der indeholder såvel gode proteiner, sunde fedtstoffer som grove kulhydrater, enten i form af grønsager eller fuldkorn. Undgå sukker, hvidt brød, søde drikke og andet, der kan påvirke dit blodsukker negativt.
 4. Harmoniser din hormonbalance ved hver dag kun at spise fedtstoffer af allerhøjeste kvalitet. Du skal have lidt mættet, lidt monoumættet og lidt flerumættet fedt fra de allerbedste uraffinerede, jomfruelige og økologiske kilder. Eksempelvis lidt økologisk gammeldags kærnet smør, en god ekstra jomfruolivenolie og en god hørfrø- eller hampefrøolie. Suppler gerne med økologiske fisk samt en fiskeolie af høj kvalitet. Undgå alle former for raffinerede olier, margariner samt færdigretter, bagemix og mayonaisesalater, der kan indeholde dårligt fedt.
 5. Soja kan du med fordel indtage i begrænsede mængder og bedst i form af fermenteret soja som miso, tempeh eller tamari-sojasauce. Indtag af store mængder soja, GMO-soja eller kosttilskud indeholdende ekstrakter af soja, kan forstyrre din hormonbalance.
 6. Et dagligt indtag af vitaminer og mineraler af høj kvalitet kan hjælpe dig og din krop til bedre balance.
 7. Har du ophobninger af tungmetaller i kroppen, så opsøg en dygtig behandler og få hjælp til at finde kilden samt til en skånsom, men effektiv udrensning. Når en udrensning igangsættes, så er det væsentligt også at sikre, at affaldsstofferne transporteres hele vejen ud af kroppen. Det foregår bedst under kyndig vejledning, og du må ikke blive gravid under udrensningen.

 

En god vej til stærke børn

Dette er blot et udpluk af de muligheder, der findes for at skabe et optimalt indre miljø og dermed optimere mulighederne for graviditet.

Den engelske organisation Foresight, grundlagt af Belinda Barnes, er et rigtig godt eksempel på, hvor stor effekt, vores mad og det, vi omgiver os med, kan have for evnen til at få sunde og stærke børn. Organisationen har hjulpet rigtig mange engelske kvinder med at blive gravide og føde sunde og stærke børn.

Heldigvis er der også mange danske kvinder, der har taget sagen i egen hånd og har oplevet, at ekstra opmærksomhed på kvaliteten og arten af den mad, vi spiser, samt påpasselighed med, hvad vi omgiver os med i hverdagen, kan have stor og væsentlig betydning for både evnen til at blive gravid, men også for det lille fosters sundhed og muligheder for at klare sig godt i livet.

Uanset årsagen til at en graviditet lader vente på sig, så kan ovennævnte råd kun gavne dig. Du kan læse mere om Foresight på www.foresight-preconception.org.uk.

 

Reproduktionen er under pres

Vores evne til at reproducere os selv er under pres. Alt for mange unge kvinder og mænd er belastede af utilstrækkelig ernæring, høje niveauer af toxiske og hormonforstyrrende kemiske stoffer i kroppen, rygning, alkohol, medicinindtag, herunder P-piller, stress og blodsukkerubalancer.

Det belaster, og disse faktorer kan være afgørende brikker i puslespillet om evnen til reproduktion. Derfor er det også opmuntrende at vide, at en omlægning af mad og livsstil for mange par hjælper til øget fertilitet og graviditet.

Fisk med omtanke

Methylkviksølv er verdens farligste tungmetal, og det findes i store koncentrationer i fede rovfisk som tun, laks, sværdfisk og haj.

Forskere fra Syddansk Universitet udtaler, at de danske sundhedsmyndigheder helt specifikt bør fraråde gravide at spise fisk, der kan indeholde store mængder kviksølv.

De efterlyser bedre og mere specifikke kostråd til gravide. Derfor hold dig fra dåsetun og tunbøffer samt konventionel laks. Spis i stedet økologisk laks og ørred samt ansjoser og sardiner. Suppler med en fiskeolie af høj kvalitet.

Alt for meget kviksølv

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, har påvist, at værdier over 1 mikrogram kviksølv, målt i håranalyser per gram hår, er tilstrækkeligt til at skade et fosters hjerne.

I USA har man fulgt op på Philippe Grandjeans forskning og har fastsat en grænseværdi på netop 1 mkg methylkviksølv per gram hår.

Nyere forskning har dog overbevist professor Grandjean om, at grænseværdien i dag maksimalt burde ligge på 0,5 mikrogram kviksølv per gram hår.

EU’s grænseværdi ligger stadig på 2,3 mikrogram per gram hår.

Kviksølv kan skade fosterets hjerne

Dansk og engelsk forskning viser, at cirka en fjerdedel af alle ufødte børn har en øget risiko for hjerneskader, fordi fostre er mere sårbare over for kviksølv end voksne.

Udsættes et foster for kemiske påvirkninger fra eksempelvis kviksølv, bly eller pesticidrester, så kan effekten øges med op til hundrede gange hos det lille foster.

Omega 3 uden kviksølv

Du og dit barn har brug for de vigtige omega 3-fedtsyrer, som du kan få fra hørfrø, hampefrø og fisk. Du kan supplere din mad med et par spiseskefulde kværnede hørfrø i morgenmyslien, lidt hampefrøolie i smoothien eller over salaten og lidt økologisk fisk til aftensmaden.

Du kan også supplere med en fiskeolie af høj kvalitet, eksempelvis Nordic Natural fiskeolie eller Algae omega.

Sørg for rent vand

Drik hver dag 1 ½ – 2 liter friskt og rent drikkevand.

Det er en god ide at sikre dig, at din drikkevandskvalitet er i top. Mange boringer rundt omkring i Danmark lukker på grund af forurening og forhøjede pesticidtal, og du kan derfor også gøre en indsats for at sikre dig selv og din familie rent vand.

Du kan læse mere om rent vand, og enkle metoder til rensning af drikkevandet på www.madforlivet.com

 

Forrige artikelChia – propfulde af sundhed

Næste artikelVent på de økologiske jordbær

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.