Udtræk fra den Sydamerikanske urt Stevia er omsider blevet godkendt i EU som sødemiddel. Det kan højne forbruget af lightprodukter.
Stevia er et naturligt sødemiddel, og det prædikat vil med stor sandsynlighed øge interessen for lightprodukter. Det viser opgørelser fra Frankrig, hvor man tillod sødemidlet allerede i 2010. Det medførte en stigning på 20 pct. i salget af de kalorielette og søde produkter. Herhjemme er bl.a. slikfabrikanten Tom’s klar til at udskifte indholdet af kunstige sødemidler i lightprodukterne med Stevia fra næste år. Det er et effektivt sødemiddel; Stevia er ca. 400 gange sødere end almindeligt sukker.
Aspartam og andre kunstige sødemidler har aldrig været rigtig populære. Der har i mange år floreret historier om manipuleret videnskab, lobbyisme og hensynsløse rettighedsholdere, der har kvalt enhver faglig kritik af midlet. Aspartam er imidlertid blevet undersøgt og godkendt af EU’s videnskabelige komité for fødevarer af flere omgange, og eftersom ingrediensen har været på markedet i 30 år, mener fortalerne sig ret sikre på, at eventuelle sundhedsrisici ville være opdaget og dokumenteret for længe siden. Der har imidlertid været en del studier, der har sat kraftigt spørgsmålstegn ved EU’s konklusion, og det dårlige ry har hængt ved.
Men nu har man omsider fået et naturligt sødemiddel godkendt, der har været brugt i Sydamerika i flere tusinde år. De sidste 30 år har det tillige været tilladt i Japan.
Godkendelsen har været længe undervejs. Kommissionen har af flere omgange udsat en godkendelse, bl.a. fordi man var skeptiske overfor renheden i ekstrakterne og mistænke stoffet for at have indflydelse på mænds forplantningsevne. De internationale sødemiddelproducenters lobbyister har dog formodentlig også presset på. De mistanker er manet i jorden, og Stevia kan nu erstatte de kunstige sødemidler i en lang række lightprodukter.
Stevia har vist sig at have positive bivirkninger, fordi det tilsyneladende både kan stabilisere blodsukkeret og sænke blodtrykket. Det er særlig godt nyt for diabetikere og mennesker med for højt blodtryk.
Kilde: Politiken, ec.europa.eu