Nyheder

Naturligt stof i vand kan beskytte mod demens

28. august 2017

Ny dansk forskning viser, at der muligvis kan være en sammenhæng mellem koncentrationen af lithium i vores drikkevand og risikoen for at få demens.

Lithium er et naturligt grundstof, som vores grundvand indeholder lave koncentrationer af. Ny forskning fra Københavns universitet har vist, at lithium muligvis kan reducere risikoen for at udvikle demens.

Lithium som lægemiddel allerede

Forskerne analyserede oplysninger fra 800.000 danskere mellem 50-90 år. Resultatet af undersøgelserne viste, at de steder i landet, hvor der var det højeste indhold af lithium i drikkevandet, var der også 17 pct. reduceret risiko for demens.

Men dette resultat beviser kun en statistisk sammenhæng, hvilket betyder, at man ikke med sikkerhed kan sige, at det er lithium i sig selv, der beskytter mod demens. Man kan derimod sandsynliggøre, at stoffet har en beskyttende effekt mod demens og Alzheimers.

Lithium er allerede kendt som et stof, der påvirker hjernen i en positiv retning. Stoffet bruges i lægemidler mod depression og bipolar lidelse, og har også vist sig at reducere risikoen for at begå selvmord.

Tidligere forskning viser, at der også var en lavere risiko for demens for patienter med depression og bipolar lidelse – hvis de altså i længere perioder havde indtaget høje koncentrationer af lithium.

Opsigtsvækkende nyt på verdensplan

 De nye resultater om sammenhængen mellem lithium i drikkevandet og reducering af demens, har vagt opsigt i hele verden. Lige nu findes der nemlig ikke noget lægemiddel, der kan kurere eller stoppe udviklingen af demens.

– Det er potentielt spændende, at lave doser af et stof, der allerede er tilgængelig på hospitaler, kan hjælpe med at reducere forekomsten af demens, siger den britiske professor i psykiatri, Simon Lovestone, fra Oxford Universitet til BBC.

Det skal dog understreges, at der er brug for meget mere forskning inden for området, inden man med garanti kan sige, at det er lithium i sig selv, der beskytter mod demens.

 

 

Forrige artikelAldrig mere stress!

Næste artikel10 fødevarer, der skærper din hjerne

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.