Nyheder

Naturmedicin kan måske forebygge hjertestop

Nyt studie fra Københavns Universitet viser, at naturmedicin kan forebygge den type hjertestop, fodboldspilleren Christian Eriksen blev offer for.

Foto: Wikimedia
15. september 2022

Nyt studie fra Københavns Universitet viser, at naturmedicin kan forebygge den type hjertestop, fodboldspilleren Christian Eriksen blev offer for.

Det var et chokerende øjeblik, da fodboldspilleren Christian Eriksen faldt om med hjertestop på banen i Parken under EM-slutrunden 2021. Heldigvis blev han reddet og er tilbage i fodboldstøvlerne igen.

Hjertesygdommen ARVC

Når hjertet pludselig og uventet stopper på topidrætsfolk, skyldes det ofte sygdommen ARVC. Sygdommen tegner sig for omkring halvdelen af de gange, hvor idrætsudøvere får hjertestop under fysisk aktivitet.

Forskere fra Københavns Universitet er nu blevet klogere på én af de mekanismer, som kan forårsage sygdommen.

– For det første afslører vi en helt ny mekanisme i sygdommen, som man ikke kendte til før. Det er simpelthen et nyt lag, ingen vidste noget om, siger professor Alicia Lundby, Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet, hvis forskningsgruppe står bag det nye studie.

Naturmedicin fra tulipantræet

Mekanismen foregår inde i kernen af de hjerteceller, der er ansvarlige for sammentrækningen af hjertemusklen. Processen sætter gang i en kædereaktion, der gør, at cellerne dør.

– Ud fra den nye viden har vi fundet et molekyle, der kan medvirke til at bremse sygdomsudviklingen, siger Alicia Lundby.

Forskerne fandt ud af, at molekylet sirtuin3 kunne bremse den skadelige kædereaktion. Det satte jagten ind efter molekylet.

Honokiol er et naturprodukt, som udvindes fra tulipantræets bark og blade. Det har været en del af den traditionelle medicin i dele af Asien, hvor man har anvendt det for eksempel som et smertestillende middel.

– Da vi testede honokiol i vores musemodel, så bremsede det ganske rigtig sygdomsudviklingen. Det samme skete i vores stamceller. Det er enormt tilfredsstillende at tage et studie hele vejen fra basale målinger, der karakteriserer et væv, fortolke resultaterne og forudsige, hvad der kan afhjælpe udviklingen, og dernæst vise at det virker. For mig er det essensen af, hvad jeg ønsker, at min forskning bidrager med, nemlig at belyse mekanismerne bag hjertesygdomme, siger Alicia Lundby.

Flere studier følger

Det store arbejde stopper ikke her. Forskerne har sat gang i et opfølgende studie, der skal undersøge den nye opdagelse nærmere.

– Vi mener, at det fund vi har gjort er meget væsentligt og vi er meget interesserede i at afdække om det kan gavne patienter. Første skridt for os er at vi nu undersøger, om det er en generel mekanisme i ARVC sygdommen, eller om det kun gælder de patienter, der har en arvelig variant af sygdommen, siger Alicia Lundby.

Hvis du har mod på at læse hele studiet, findes det via dette link.

Kilde: Ku.dk

Forrige artikelBørnefamilier søges til forskningsprojekt

Næste artikel3 tips, der giver dig kontrol over støjen

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.