Siden den første antibiotika kom i brug, er den bakteriebekæmpende medicin blevet hyldet for at redde liv. Men efter mange års massivt misbrug er medicinen blevet en trussel mod både sundhed og liv. Derfor skal vi finde alternativer, der f.eks. arbejder med kroppen og ikke imod, når sygdomme skal bekæmpes.
Sagerne med multiresistente bakterier bliver flere og flere på de danske hospitaler, hvor de er ekstra farlige for syge og svækkede mennesker, der risikerer at dø i mødet med bakterier, som almindelig antibiotika ikke kan slå ned. På flere danske sygehuse florerer bakterierne med jævne mellemrum – og bliver nogle steder næppe udryddet, før problemet spøger igen.
Denne hverdag er kulminationen på årtiers overforbrug af vores foretrukne middel mod sygdomsfremkaldende bakterier. Et middel, som til tider også er blevet brugt mod virus, selvom vi ved, at antibiotika ikke har en effekt mod denne type infektioner.
Noget af dette overforbrug skyldes, at desperate forældre møder op hos lægen med syge og snottede børn, som ikke kan sendes i institution. Det koster i fravær og belaster nogle småbørnsfamilier, der i forvejen kæmper for at få enderne til at mødes – tidsmæssigt og økonomisk.
En forkølelse er ikke i sig selv en farlig sygdom. Og kan man se bort fra ubehaget og den medfølgende træthed, er det ikke en sygdom, der kræver nogen store indsatser. Desværre kan forkølelsen svække vores immunforsvar og gøre det muligt for andre sygdomme at komplicere eller ligefrem gøre sygdomsforløbet farligere: bihulebetændelse, bronkitis, lungebetændelse etc.
Måske har du prøvet at sidde ved lægen og få en podning af din halsbetændelse? Med forskellige podninger for bakterier forsøger lægerne at skelne mellem virus og bakterier, så evt. antibiotika ikke ender i kroppen hos dem, der er ramt af virus, hvor det vil være gode spildte kræfter.
Ligeledes er en influenza også ganske ligeglad med antibiotika. Hvis din halsbetændelse er forårsaget af bakterier som streptokokker, kan lægen vælge at give antibiotika, men man vurderer, at medicinen i snit kun skærer en halv dag af sygdomsforløbet ved en harmløs halsbetændelse. Så spørgsmålet er, om vi ikke er bedre stillet med andre midler?
Kampen mod overforbruget af antibiotika har tidligere ført til forskning i bl.a. rød solhat, echinacea, der er en plante med overbevisende immunstimulerende egenskaber. Her er man faktisk kommet frem til flere spændende resultater, der viser, at naturmidlet har mange fordele, når det kommer til bekæmpelse af infektioner, og langt færre – for at sige nærmest ingen – ulemper ved brugen.
Echinacea virker mod infektioner fra virus og bakterier, fordi indholdsstofferne går ind og balancerer immunforsvaret. Det vil sige, at det f.eks. kan optimere immunforsvaret, når du f.eks. på grund af stress, mangel på søvn eller andre belastninger af kroppen, er blevet svækket og modtagelig over for infektioner.
I de mørke, kolde måneder er mange af os ekstra modtagelige, og det er der flere årsager til: Vi får mindre D-vitamin fra solen, vi får knapt så næringsrige fødevarer, og vi opholder os mere indendørs sammen med andre og udsættes her for deres infektioner. Det sidste gælder jo især børnene, der er mange omkring hinanden dagen igennem.
Ved at støtte vores immunforsvar har et echinacea-produkt som Echinaforce i flere forsøg vist sig at kunne mindske antal af infektioner, der udvikler sig til sygdom, og antallet af sygedage, når først infektionen er blusset op.
Selv målt op mod det eneste lindrende middel fra medicinalhylden i forbindelse med influenza – Tamiflu – klarer Echinaforce sig bedre. Og mens megen medicin og vacciner kun virker mod helt specifikke typer virus, virker naturmidlet mod alle typer. Netop fordi det er immunforsvaret, der får gavn af midlet og ikke blot den enkelte sygdom, der bliver skudt efter.
Echinaforce fra A. Vogel er et af de mest undersøgte echinacea-produkter, og et svensk forsøg viser, at det heller ikke er helt ligegyldigt, hvilket rød solhat-produkt man benytter sig af.
I det randomiserede, dobbeltblindede og placebokontrollerede studie undersøgte man både effektiviteten og sikkerheden ved forskellige typer og doseringer af echinacea som behandling af en almindelig forkølelse. 246 ellers sunde voksne frivillige tog efter forkølelsens start tre doser af Echinaforce, et andet rød solhat-produkt eller placebo, til de følte sig raske igen, eller højst syv dage i alt.
Målet var at reducere graden af 12 symptomer, der på forhånd var defineret som hørende til almindelige forkølelsessymptomer. Her viste Echinaforce sig at være signifikant mere effektivt til at reducere symptomerne end det andet rød solhat-ekstrakt og placebo-behandlingen. Alle behandlinger havde til gengæld fine scorer omkring tolerance. Faktisk oplevede echinacea-grupperne ikke flere bivirkninger end placebo-gruppen.
Echinaforce-produkterne – og alle Vogels echinacea-produkter – bliver lavet af økologiske planter, der bearbejdes lige efter høst. Indholdsstofferne er standardiseret. Det betyder, at der altid er samme indhold af de aktive og virkningsfulde stoffer i produkterne, så du kan være sikker på, at du får det samme, som sidst du købte produktet.
Mens studier viser de antivirale effekter som Echinaforce har på især luftvejs-viruser, så bliver vi også hele tiden klogere på, hvorfor vi skal være påpasselige med medicin og antibiotika. Virus-medicin har det med tiden med at blive virkningsløst, fordi virusser muterer og på den måde udvikler resistens mod midlet.
Det samme ser vi ske med de multiresistente bakterier, der som bekendt ikke længere kan slås ned af de almindelige former for antibiotika, men kræver bredspekterede kraftige antibiotikaer – indtil den dag, hvor vi måske ikke har flere virkningsfulde midler.
Også for den enkelte kan en kur med antibiotika have konsekvenser. Da vores tarmflora består af mange gode bakterier, som også må lade livet ved antibiotika, går det hårdt ud over vores fordøjelse og ikke mindst immunforsvarsceller, der for 70 procents vedkommende bor i tarmene.
Tidligere undersøgelser viser, at det – uden hjælp – kan tage det meste af et år at opbygge en sund tarmflora igen ovenpå en antibiotikakur. Det betyder, at vi er endnu mere udsatte for et angreb fra infektioner i et god periode ovenpå antibiotika.
Her udgør nogle af vores mest effektive plantemidler et fornuftigt alternativ, der oven i købet er forbundet med meget få bivirkninger og lav risiko.
Kilder:
Echinaforce and other Echinacea fresh plant preparations in the treatment of the common cold. A randomized, placebo controlled, double-blind clinical trial. Brinkeborn RM1, Shah DV, Degenring FH. Elisabeth Hospital, Wallingatan, Uppsala, Sweden.
Efficacy and safety of Echinaforce® in respiratory tract infections. Wien Med Wochenschr. 2013 Feb;163(3-4):102-5. doi: 10.1007/s10354-012-0166-0. Epub 2012 Dec 20.
Echinaforce – kan bruges forebyggende og akut.
Ekstraktet indeholder udtræk af friske blomster, blade, stængler og rod fra Echinacea Purpurea, der i undersøgelser har vist en regulerende virkning på kroppens immunforsvar.
Echinacea Junior – kan bruges forebyggende og akut.
Ligesom ekstraktet til voksne er tabletterne lavet på frisk planteekstrakt, der udtrækkes ligeså snart, de økologiske planter er høstet.
I modsætning til Echinaforce, der er tilsat en meget lille mængde alkohol til bevarelse af indholdet, er tabletterne til børn alkoholfri. Tabletterne kan give en lille prikken på tungen. Det er de aktive stoffer fra planten, der kan give denne effekt.
Tabletterne er tilsat naturlig appelsinsmag og kan gives til børn fra 1 år.
Sinuforce – til stoppet og/eller løbende næse.
Sammenlignende studier viser lige god effekt at syntetisk næsespray og Sinuforce, men i modsætning til de fleste andre næsesprays kan Sinuforce bruges gennem længere tid uden at skade næseslimhinden.
Echinacea Spray – bruges ved ondt i halsen.
Indeholder udtræk af rød solhat, peppermynte og salvie, der kan sprøjtes direkte i en øm hals, hvor det virker rensende og forfriskende på slimhinden.
Kliniske studier har vist, at sprayen har en bedøvende og lindrende effekt på en øm hals.
Echinacea Hot Drink – når sygdommen har ramt, ved ømhed I kroppen, feber.
Drikken er en kombination af de velkendte urter echinacea og hyldebær, der blandes med kogende vand til en lunende drik.
Bronchoforce – ved hoste/bronchitis.
Indeholder udover vedbend også timian og lakridsrod, der mildner irritation i de øvre luftveje. Tinkturen består også af eukalyptusolie, der sammen med lakridsen bidrager til den gode smag, som gør Bronchoforce nem at tage for voksne og børn.
Hostespray – ved tør/kildende hoste.
Kriller i halsen kan holde os vågne trods sygdom, hvilket kan være ret frustrerende, når man har allermest brug for sin sunde søvn. Hostesprayen er baseret på tre aktive ingredienser fra naturen: Lægestokrose, filtbladet kongelys og honning.
Forrige artikelLav dine egne blandinger af superfoods
Næste artikelAutoimmune: Når venner bliver til fjender