Nyheder

Naturoplevelser på hjul

Foto: Adobe Stock
2. juli 2021

Interessen for den danske natur er blomstret det seneste år, og tal fra Naturstyrelsen viser, at rekordmange danskere opsøger naturen. Nu bliver det lidt nemmere at finde de gode naturoplevelser, hvis man skal transportere sig selv eller andre på hjul. Timingen af et nyt website lige inden ferien er perfekt, da mange planlægger en sommer i det danske.

Rigtig mange har taget naturen ind i det seneste års tid. Og opdagelsen af det danske sommerland fortsætter i år. Sammenlignet med 2019 har mere end dobbelt så mange danskere i år planlagt sommerferien under hjemlige himmelstrøg. Dermed er der igen lagt op til opdagelse af den danske natur. Men for nogle kan det virke som en svær udfordring at begive sig ud i naturen.

Det kan være, hvis man sidder i kørestol, bruger rollator eller skal have en barnevogn med rundt. Men hjulene behøver ikke være en hindring for skønne naturoplevelser af forskellig art. Et nyt website giver inspiration til både vandreruter, oplevelser og shelters, som det er nemt at komme til og benytte, også hvis man er rullende. 

[relaterehistorier]

Hjemmesiden er udviklet af Naturstyrelsen, og miljøminister Lea Wermelin ser den som et vigtigt tiltag.

Det er vigtigt, at naturen er tilgængelig – også for dem, der ikke er så let til bens. Alle borgerne skal kunne opleve og få glæde af vores fælles natur. Derfor sætter vi nu fokus på en række naturoplevelser i statens naturområder, der også er tilgængelige for alle dem, der kommer frem med hjælp fra stok og hjul, siger hun. 

Vandretur, shelter og fuglekig for alle

Foruden sitet, som er en kilde til inspiration, er der også blevet arbejdet med tilgængeligheden i naturen. Det er sket med aftalen “Sommer i vores natur”, som blev vedtaget sidste sommer af regeringen, SF; Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, og sikrede 19 millioner kroner til blandt andet at øge tilgængeligheden i naturen. 

Et konkret eksempel på det er Råbjerg Mile, hvor man har lagt plader ud i ørkenlandskabet, så det nu er muligt at rulle fra parkeringspladsen og 400 meter ind i milen. Det og meget andet kan man finde på den nye hjemmeside. Man kan blandt andet også finde steder, hvor det er muligt at sove i shelter, selvom man sidder i kørestol. Hvor man kan kigge på fugle uden at skulle gå på trapper, eller hvor man kan få nogle kilometer i benene, uden at barnevognen er i kamp med underlaget.

Sammenslutningen af Unge med Handicap har været inde over ideen til hjemmesiden, og formand Mads Edelvang-Pejrup hilser hjemmesiden velkommen.

– Naturen skal være for alle. For mange med funktionsnedsættelser er naturen ikke et oplagt sted at tage hen, fordi det er svært at vide, om man kan komme fra A til B, og om faciliteterne er tilgængelige. Naturstyrelsens nye site er et godt skridt på vejen, som gør det netop muligt at samle information om den natur, der allerede er lettilgængelig, på ét sted, så det er let at finde. SUMH glæder sig til at fortsætte samarbejdet om at gøre den danske natur tilgængelig for alle, siger han. 

Endnu et rekordår

Inden corona ramte, fravalgte flere og flere danskere sommerhusene herhjemme som deres feriedestination. I perioden 2015-2019 faldt antallet af bookinger år for år. Men med corona lukkede udlandet ned, og vi var tvunget til at tænke anderledes.

Det kunne ses i antallet af bookinger fra danskere i 2020, som blev et rekordår. Det er dog slået i 2021, hvor der igen sker en lille stigning. 

Tendensen giver rig mulighed for, at vi også tager de mange naturskønne områder indenfor landets grænser ind, og det er altså ikke kun noget, der er muligt, hvis man er godt gående og uden barnevogn. 

Forrige artikelSnyd i landbruget kan anmeldes anonymt

Næste artikelBeskyt den fine babyhud