Nyheder

Kræsenhed: ”Nej, det kan jeg ikke lide!”

Foto: Adobe Stock
6. august 2019

Kræsenhed kan være en udfordring for børnefamilier. Det kan betyde et begrænset repertoire af retter, særlige menuer til forskellige børn og risikere at gå ud over familiens ernæring. Men ifølge en ekspert kan kræsenheden afhjælpes ved at give børnene mere ansvar over råvarer.

”Det kan jeg ikke lide!”

”Jeg hader spinat!”

”Jeg vil kun have pasta!”

Sådan kan det lyde i børnefamilier, når det nærmer sig aftentid, og snakken falder på dagens menu. For nogle børn er kræsne. Nogle er endda ekstremt kræsne. Det kan være frustrerende for både børn og forældre, som bliver tvunget til at spise meget ensidigt eller må kæmpe med at få aftensmaden i ungerne.

Og så er der hele spørgsmålet om sundhed og ernæring. For får såvel børn som voksne den næring, de har brug for, med en meget ensidig diæt?

Men hvad kan man gøre? De fleste forældre har nok forsøgt sig med at sige, at børnene skal smage på tingene, inden de siger, at de ikke kan lide dem. Måske har man også prøvet at skjule ting – det kunne være broccoli eller kål – i retterne i håbet om at få børnene til at spise op. Måske har man afprøvet en lang række kreative påfund – alle uden held?

Børn elsker at spise grøntsager, de selv har groet

Karen Wistoft er professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet og står bag et projekt, der undersøger en alternativ måde at komme kræsenhed til livs.

Projektet hedder ‘Haver til Maver’ og går i sin enkelthed ud på at undersøge, hvad det betyder for børns kræsenhed at dyrke deres egne grøntsager. Og ifølge Wistoft er svaret entydigt: Børnene elsker at spise de grøntsager, de selv har passet og plejet.

Karen Wistoft har beskæftiget sig med børns kræsenhed i over ti år. I den periode har hun set, hvordan selv de mest kræsne børn pludselig får appetit for råvarer, de ellers ville styre udenom. Hun mener, at det handler om at give børnene ansvar og medbestemmelse i køkkenhaven. Det giver dem nemlig en følelse af ansvar og succes at få noget til gro. Og fra de følelser, kan der spire en nysgerrighed og glæde ved mad.

– Der er stor forskel på at inddrage og involvere. Børnene skal ikke bare inddrages i havearbejdet, de skal involveres i beslutningsprocesserne fra start. De skal have lov at bestemme, hvad de vil dyrke, selv have ansvaret for at passe køkkenhaven, være med til at høste og lave maden af grøntsagerne og selv have lov at servere den, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Træd tilbage som forældre

Som forældre er det altså vigtigt ikke at overtage køkkenhaven fra børnene. Det skal være deres projekt, som man bare hjælper og guider med på sidelinjen. Man skal ikke pludselig selv begynde at vande radiserne, hvis man kan se, at de trænger, men i stedet spørge ind til, om børnene selv har kigget til haven for nyligt.

Og selvom sommeren så småt er ved at gå på hæld, kan man sagtens gå i gang med at anlægge en køkkenhave og høste gevinsten af den allerede i år.

Der findes nemlig en lang række grøntsager, som uden problem kan plantes i august. Fordelen ved det er både at komme i gang, og at perioden fra plantning til plukning er relativ kort på denne type grøntsager.

Eksempler på grøntsager, der kan plantes i august

  • Bolsjebeder – en farverig og smuk bede-sort, som ofte virker indbydende på børn, der er glade for farver på tallerkenen.
  • Spinat – vi ved godt, at spinat er sundt, men uanset hvor mange gange, man siger til børn, at de bliver store og stærke af at spise de grønne blade, lige lidt kan det hjælpe. Derfor er det særlig godt at give børn ansvaret for dyrkning af spinat. Og så er den faktisk glad for at blive dyrket i de koldere efterårsmåneder.
  • Radiser – radisen kan bruges på mange måder, eks. som en snack eller i en salat. Den har en fin smag og kan allerede høstes efter 4-6 uger.
  • Krydderurter – der er næsten ikke den ret, der ikke bliver lige det mere lækker af at få lidt friske krydderurter. Giv børnene mulighed for at lege med smagene og duftene og få ekstra vitaminer ind i måltidet på en nem måde. Mange krydderurter kan dyrkes ude nu eller inde i køkkenet i krukker.

Læs mere om at dyrke køkkenhave.

Forrige artikelDen kronisk syge befolkning

Næste artikelRabarbertrifli med hvid chokoladecreme

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.