Nyheder

Nej tak til pesticider i frugt og grønt!

6. september 2017

Pesticider er sprøjtegift, og det vil vi naturligvis ikke indtage eller give til vores børn. Derfor er en af de vigtigste forholdsregler, du kan tage at købe økologisk og holde dig til dansk producerede varer ved de konventionelle.

Sprøjtemidlerne har til opgave at beskytte vores frugt og grønt for skadedyr og andre organismer, der opfattes som skadelige. Problemet er bare, at pesticiderne er mindst ligeså skadelige for både mennesker og natur. Men der er en række ting, du kan gøre for at nedsætte dit indtag af pesticider.

Økologi og danske konventionelle fødevarer ér bare bedst

Vi ved det jo egentlig godt alle sammen, men her får I den én gang til for prins Knud – økologi er bedst og sundest. Det er dyrket uden – eller med meget få sprøjtemidler – og indeholder derfor meget sjældent rester af pesticider, og er dermed meget bedre for både dig og miljøet.

Du kan også vælge at handle konventionelt danske frugter og grøntsager, hvis du vil nedsætte risikoen for at indtage de giftige sprøjtemidler. Fødevarestyrelsen oplyser, at du generelt finder færre pesticider i afgrøder fra Danmark.

Danske fødevarer er dog ikke helt garanteret fri for pesticider, men der er reduceret risiko, sammenlignet med frugt og grønt fra andre EU-lande og fra lande uden for EU.

I 48 pct. af tilfældene var dansk frugt fri for pesticider, da Fødevarestyrelsen kontrollerede det i 2015. Resten af verdens frugt og grønt importører kunne kun prale af 31 pct. pesticidfri frugter.

Vælg dine råvarer med omhu

Der er faktisk forskel på, hvilke råvarer du vælger, hvis du vil indtage mindst muligt pesticid. Af dansk producerede grønt er agurk, blomkål, gulerod, hvidkål, kartoffel, løg og pastinak noget af det med lavest indhold af sprøjtegift.

Kigger man på listen med de mindst skadelige udenlandsk produceret grønt, finder man blandt andre asparges, aubergine, banan, melon, porre, svampe og ærter uden bælg.

Ting, du skal undgå, hvis du vil mindske dit indtag af pesticider, er kirsebær og ærter med bælg, som har den højeste pesticidbelastning.

Du skal altid huske at vaske dine frugter og grøntsager, da det kan vaske de værste pesticid-rester væk, men der vil stadig kunne findes rester i selve frugtkødet.

Vil du være helt sikker på, at giften ikke når ind i dit køkken og ned i maven, så kan du selv dyrke din frugt og grønt i haven eller drivhuset – så ved du, at det ikke er blevet sølet til i gift, der i princippet ikke burde nærme sig fødevarer.

 

Forrige artikelHvad er sundest? Kylling eller oksekød?

Næste artikelVarm kakao med græskarkerneekstrakt