Nyheder

Nej til allergi og eksem

4. februar 2019

Man mener at 20-25 procent af danskerne lider af allergi. En del af dem er i medicinsk behandling. Men faktisk viser forskning, at fiskeolie kan sænke risikoen for at udvikle allergi og dæmpe symptomerne.

Det er ikke ny viden, at et barns vilkår i fosterstadiet har betydning for dets videre liv. Derfor er det også uhyre vigtigt, at det nye liv har de bedste betingelser for at udvikle sig, inden det ser sit første lys. Det betyder de rigtige næringsstoffer.

Hvad, der til gengæld er relativ ny viden, er, at risikoen for at udvikle allergi med al sandsynlighed også kan enten mindskes eller forstærkes i løbet af de første ni måneder. Svensk forskning viser nemlig, at gravide, som fra uge 25 har fået fiskeolie-kapsler med frie fedtsyrer, føder børn, der har mindre risiko for at udvikle allergier.

I studiet sammenlignede man en gruppe, der fik fiskeolie med en gruppe, der fik placebokapsler med sojaolie. Efter fødslen fulgte man udviklingen af fødevareallergier og eksemudbrud, og der var tydelig forskel på forekomsten hos de to grupper. For mens børn af placebogruppen udviklede fødevareallergi i 15 procent af tilfældene og eksem i 24 procent af tilfældene, var tallene kun henholdsvis to og otte procent hos børnene, der havde fået fiskeolie i fosterstadiet.

Og hvorfor så egentlig den forskel?

Hjælp kroppen på rette vej

Jo, forskerne mente, at det skyldes oliens antiinflammatoriske effekt. Som nævnt var det ikke bare fiskeolie som bredt begreb, forskerne brugte i undersøgelsen. Det var nemlig kapsler med frie fedtsyrer. I praksis betyder det, at fedtsyrerne er blevet spaltet, inden de er kommet i kapsler, og det kan hjælpe kroppen til at opnå den størst mulige optagelse.

Omega 3-fedtsyrerne er nemlig oprindeligt i en ”triglycerid-form”. Kroppen kan sagtens arbejde med dem i den form, men det kræver netop arbejde, før at de kan blive optaget og udnyttet i systemet. I den proces vil der være et spild. Det spild undgår man ved at gøre arbejdet for kroppen på forhånd.

I Danmark kan man indtil videre kun få fiskeolie med spaltede fedtsyrer i præparatet Bio-Marin Plus.

Fiskeolie har god effekt på alle

Vores naboer mod syd har lavet forsøg for at teste effekten af omega 3-fedtsyrer på husstøvmideallergi hos voksne. Også her var resultaterne positive. I fem uger modtog forsøgspersonerne enten placebo eller omega 3-fedtsyrer.

Efter tre uger begyndte de at blive udsat for lave allergen-doser, så forskerne kunne følge deres reaktioner.

Hos personerne, der have fået omega 3, var der færre tegn på inflammation i bronkierne. Det tyder altså på, at alt håb ikke er ude, bare fordi man allerede har udviklet allergi.

Det er ikke sikkert, at man komme sygdommen til livs, men de tyske fund indikerer i hvert fald, at man kan mindske sine symptomer og måske forebygge kommende allergiske reaktioner.

Forrige artikelUmahro Cadogan: Kost bør ikke være religion, men et redskab

Næste artikelNy forskning i behandling af lavt stofskifte