Nyheder

Nervegift i citrusfrugter

2. december 2015

Citrusfrugter er en populær spise i december. Men vask hænderne, når du har skrællet dem; der kan være nervegift på skrællen.

Appelsiner og klementiner er populære som snack i julemåneden – og det er da også nu, at de smager helt fantastisk. De smager af jul, og de giver kroppen en godt boost af C-vitamin.

Vælg de økologiske citrusfrugter

Men hvis du ikke køber økologiske citrusfrugter, er det en ret god idé at vaske hænder, når du har skrællet dem. Det er også en god idé at bruge en kniv til at skære riller i skrællen, så den let kommer af, og du ikke inficerer selve frugtkødet med frugtens overfladebehandling.

Konventionelle citrusfrugter kan nemlig have pesticidrester i skrællen,og det er de giftige organofosfater, der bruges i produktionen. Organofosfater hører til i gruppen af nervegifte, og man ved, at mennesker, der udsættes for disse stoffer dagligt ved professionel brug, har en øget forekomst af Parkinsons og demens.

Gravides fostre er særlig udsatte

Så en enkelt appelsin i ny og næ vil næppe være målbart sundhedsskadeligt for et sundt menneske, men det er en del mere usikkert, når det drejer sig om påvirkning af gravides fostre.

– Det, der er betænkeligt, er, hvilken indflydelse organofosfater har på fostre og små børn, fordi de påvirker centralnervesystemet. Hos de små dannes der mange nye hjerneceller, og det sker i en bestemt rækkefølge. De kan ikke dannes senere i livet, hvis processen bliver forstyrret, fordi nervegiften påvirker signalstofferne i hjernen, siger lektor i miljømedicin Helle Raun Andersen til avisen.dk.

Håndvask løser ikke hele problemet

I USA har man undersøgt kvinder og børn, der boede i Californien tæt på de store appelsinplantager. Man fulgte kvinder, der var udsat for organofosfater under graviditeten, og børnene, da de kom i skolealderen. Mange af disse børn fik indlæringsvanskeligheder.

Herhjemme har man set noget lignende, da man undersøgte gravide, der arbejdede i gartnerier. Her fik især deres piger sproglige problemer i opvæksten.

Så det er en god idé at vaske hænderne grundigt – men det løser faktisk ikke problemet helt. For giften kan også optages gennem huden og vandre ind i organismen den vej. Så brug evt. handsker – eller køb økologiske citrusfrugter.

Kilde: avisen.dk

Forrige artikelVirkningsløs ADHD-medicin

Næste artikelTang kan gøre pizzaen sundere