Nyheder

Nikotin mere farlig end tjære for unge

Foto: Shutterstock
18. maj 2022

Advarsler mod tobaksrygning hænges traditionelt op på tjære, kræft og rygerlunger. Men nikotinen er også et farligt stof – navnlig for de unge. 

Regeringens tanker om at forbyde salg af tobaksprodukter til borgere født efter 2010 led skibbrud. Imens stiger unges forbrug af nikotinprodukter til bekymrende højder.  

11,4 pct. af de 15- til 29-årige – altså mere end hver 10. ung – bruger snus eller nikotinposer dagligt eller lejlighedsvist. Det er en stigning på 2,3 pct. siden 2020, viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen fra 2022. 

Hjernen tager varigt skade

Stigningen er et stort problem, fordi nikotinen påvirker unges hjerner. Ifølge ny forskning på området er unge langt mere sårbare over for nikotinen end voksne. Når hjernen ikke er færdigudviklet, kan den tage alvorligt skade af at blive udsat for nikotin. Jo yngre, du er, desto værre, lyder det. 

Nikotinposer, tyggetobak og snus er blevet populært blandt unge. En af årsagerne er givetvis de mange steder med rygeforbud, hvor en diskret nikotinpose under læben ikke vækker opmærksomhed. Undersøgelser peger desværre på, at de røgfrie nikotinprodukter skaber mere afhængighed – navnlig hvis du begynder i en tidlig alder.   

– Unge mennesker får ikke lige så kraftige abstinenser, som voksne gør. Derfor vil de være mere tilbøjelige til både at begynde at ryge og også blive ved med at ryge og på den måde lettere udvikle afhængighed, siger Jesper Andreasen, lektor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, til Videnskab.dk. 

Blod-hjerne-barrieren bliver utæt

Nikotin kan forårsage betændelsestilstande i hjernen, som ændrer flere af hjernens netværk. Når det sker i unges hjerner, er flere af ændringerne varige. 

– Nikotin kan forstyrre blod-hjerne-barrieren og gøre den mindre tæt, så alle mulige uhensigtsmæssige stoffer, vi får ind i kroppen via lungerne eller vores fødevarer, har lettere adgang til nervecellerne i hjernen. Den kemiske belastning af nervecellerne får hjernen til at gå i alarmberedskab ved, at nogle celler, der hedder gliaceller, bliver aktiveret. Når det sker i overdreven grad, sætter det gang i en inflammationsproces, der minder om en betændelse, siger Jesper Andreasen.  

Det kan blandt andet gå ud over de centre i hjernen, der har med indlæring, hukommelse, opmærksomhed og nydelse at gøre. 

Hjernen er først færdigudviklet, når du er 25 år gammel. Nikotin kan forårsage uoprettelige skader på hjernen, hvis skaderne sker i hjernens udviklingsfase. Så der er god grund til at advare især unge mod nikotinprodukterne. 

Kilde: Jyllands-Posten/Videnskab.dk

Forrige artikelFra hjerne til hjerte

Næste artikelFå tanket op med D-vitamin

Thomas la Cour

Journalist