Nyheder

Nødder mod pancreascancer

25. februar 2014

Hvert år får knap 1000 danskere konstateret kræft i bugspytkirtlen (pancreascancer). Men måske kunne en del af tilfældene undgås, hvis de havde spist flere nødder.

Rygning menes at være en af de væsentligste årsager til kræft i bugspytkirtlen, der er en meget farlig kræftform. Kun omkring syv pct af de diagnosticerede lever efter tre år, hvilket formentlig primært skyldes, at symptomerne er meget nemme at ignorere eller forveksle med mere uskadelige sygdomstilstande. Der skal en CT-scanning til at give diagnosen.

Nødder kan mindske risikoen for kræft i bugspytkirtlen

Hvis du ryger, kan du nedsætte risikoen betragteligt ved at kvitte tobakken, men du kan nedsætte risikoen yderligere, hvis du spiser nødder af og til.

Det er forskere fra Harvard School of Public Health, der konkluderer, at et par håndfulde nødder om ugen kan nedsætte risikoen for at få den farlige kræftform med omkring en tredjedel.

Forskningen var baseret på data fra 75.000 kvindelige sygeplejersker i USA – en datamængde, der var samlet over en længere årrække om helbred, kostvaner m.v.

Forskerne fokuserede på forekomsten af kræft i bugspytkirtlen og forbruget af nødder, og de fandt altså ud af, at de sygeplejersker, der jævnligt spiste nødder havde en væsentlig mindre forekomst af kræft i bugspytkirtlen end de sygeplejersker, der næsten aldrig spiste nødder.

Nødder er generelt gode mod kræft

Det er ikke nyt, at nødder kan reducere risikoen for en lang række kræftformer. Faktisk har tidligere studier vist, at en smule nødder dagligt kan reducere risikoen for at dø af en hvilken som helst kræftform med op mod 11 pct, mens risikoen for at dø af en hjertelidelse reduceres med 29 pct.

Disse studier var baseret på data fra mere end 100.000 mennesker over en periode på 30 år, hvor man tog højde for motion, rygning og andre livsstilsfaktorer, der kunne have indflydelse på dødelighed.

Så der er god grund til at tage en lille håndfuld nødder som snack eller på morgenmaden dagligt. Selvom mange frygter, at fedtstofferne sætter sig på sidebenene, viser forskning tilmed, at nøddespisere ofte er slankere end dem, der ikke spiser nødder.

Kilde: Huffingtonpost.com, cancer.dk

Forrige artikelTilsat D-vitamin kan hjælpe

Næste artikelHusk magnesium!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.