Juletid er nøddetid. Nødder smager godt, og de er sunde. Men hvor fedende er de? Hvad indeholder de forskellige varianter? Her får du svar.
Der er fedt i nødder, og fedt feder. Så de hører til blandt højtidens “guilty pleasures” – altså noget, de fleste nyder med et anstrøg af dårlig samvittighed. For det er nemt at spise løs, når først man er i gang med nøddeknækkeren.
Ifølge kostrådene bør du spise en lille håndfuld usaltede og usukrede nødder (ca. 30 gram) om dagen. Men spiser du lidt mindre, har det også en positiv sundhedseffekt. Undersøgelser har vist, at de, der spiser omkring 20 gram usaltede et par gange om ugen, er mere beskyttet mod livsstilssygdomme end dem, der sjældent eller aldrig spiser dem.
Betyder det noget, om der er skal på nødderne?
Nødder med hårde skaller skal selvfølgelig knækkes, men skrab ikke det brune skind af, der dækker for eksempel mandler og hasselnødder. Omkring halvdelen af antioxidanterne fra nødden findes i denne membran.
Alle nøddekerner er sunde og gode kilder til E-vitamin, magnesium, kalium og zink. De har lidt forskellige egenskaber. Mens mandler er en ekstra god kilde til calcium, er jordnødder en særlig god kilde til folat. Jordnødder er teknisk set en bælgfrugt, men stadig sunde.
Trænødder, såsom valnødder, hasselnødder, cashewnødder, pistacienødder, pekannødder og mandler har i undersøgelser vist sig at hjælpe med at sænke kolesterol. Det smarteste du kan gøre er derfor at variere typen af nødder. En god idé er at have flere krukker på køkkenbordet med forskellige nødder.
Antioxidanter er vigtige, fordi kroppen har brug for dem for at beskytte vores celler. Kroppen producerer ganske rigtigt nogle antioxidanter selv, men vi skal få nogle gennem maden. Normalt blancherer du mandler, inden du laver marcipanen? Det behøver du ikke gøre. Marcipanen bliver mindst lige så god, hvis du beholder skindet på alle eller måske halvdelen af mandlerne.
Læs også: Har du fået dagens ration af cholin?
“Der er også fibre, vegetabilsk protein, antioxidanter og andre gavnlige stoffer i nødder.”
Er de gode for hjertet?
Nødder indeholder en masse umættede fedtsyrer, som udgør de sunde fedtstoffer. Der er også fibre, vegetabilsk protein, antioxidanter og andre gavnlige stoffer i dem. De er fulde af forskellige næringsstoffer og er dermed gode for hele kroppen.
Nødder er især sunde for hjertet. Det har nemlig vist sig, at mennesker, der spiser nødder, reducerer niveauet af LDL – det usunde kolesterol – i blodet. Det mindsker risikoen for hjertesygdomme.
Derudover kan indtagelse af usaltede nødder reducere risikoen for visse kræftformer, såsom spiserørs-, lunge- og prostatacancer.
Er nødder gode for tarmen?
Nødder indeholder mange fibre, og en fiberrig kost er god til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. Men fibre er også godt for vores tarmsundhed. Nødder er også en god kilde til protein, og protein er vigtigt for at opbygge og vedligeholde kroppen. Det tager også tid at spise nødder sammenlignet med fødevarer, der let glider ned.
Fødevarer, der kræver omhyggelig tygning, belaster vores fordøjelsessystem mere, hvilket er en god ting! En rigtig god morgenmad, der er god for både tarmen og hjertet, er en skål naturel yoghurt, havregryn, en håndfuld usaltede nødder og nogle bær.
Tager du på i vægt?
Nødder har en del kalorier. Men de giver samtidig en god mæthedsfornemmelse, som kan medføre et reduceret behov for anden mad. Lidt nøddekerner er gode at tage om eftermiddagen, når den søde tand begynder at give lyd. Når blodsukkeret begynder at blive lavt omkring klokken 15, er det nemt at hoppe på kagevognen. Nødder ligger lavt på det glykæmiske indeks, så de er samtidig gode til at stabilisere blodsukkeret.
“Lidt nøddekerner er gode at tage om eftermiddagen, når den søde tand begynder at give lyd.”
Undersøgelser, der har undersøgt nøddeindtag og vægtændring, har heller ikke fundet nogen signifikant sammenhæng mellem nøddespisning og vægtøgning. Men alt med måde, selvfølgelig. Er du bekymret for, at der bliver for meget af det gode, er det klogt at købe nødder med skal. Så kræver det lidt arbejde at knække hver nød, før du spiser den, og på den måde vil du sandsynligvis begrænse dit indtag.
Læs også: Husk de 7 vigtige vitaminer til hjernen
Kan de erstatte kød?
Veganere og vegetarer kan især have gavn af at spise usaltede nødder, fordi de er gode kilder til næringsstoffer, som ikke er så almindelige i vegetabilske fødevarer.
Men spiser du kød og måske også indtager nogle lette kornprodukter, er det en god idé at erstatte noget af det med nøddekerner. Det er en meget enkel måde at gøre kosten sundere på.
Husk at nødderne er fremragende, fordi de ikke kræver tilberedning. At snuppe en håndfuld på farten er mindst lige så nemt som at spise en chokoladebar, og det er bedre for kroppen og giver bedre mæthed.