Nyheder

Nordisk diæt matcher middelhavskost

23. marts 2022

Middelhavskosten er berømmet for at mindske risiko for hjertekarsygdomme. Men nyt studie fra Københavns Universitet af den såkaldte “nordisk diæt” viser lignende resultater.

Forskerne har hidtil primært kigget på vægttab, når de skulle se effekter af den “nordiske diæt”. Men nu har forskerne fundet ud af, at selvom vægttabet ikke er imponerende, sker der andre, væsentlige ting i organismen, når man lever på diæten, der hovedsageligt består af bær, grøntsager, fuldkorn, mælkeprodukter og rapsolie.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse, der er blevet publiceret i tidsskriftet Clinical Nutrition.

Kolesteroltallet faldt og blodsukkeret blevt stabilt

Forskerne er lidt overraskede over resultaterne, der blandt andet tæller positive effekter på blodsukkeret og kolesterolen, fordi de effekter hidtil er blevet kædet sammen med selve vægttabet.

– Her har vi fundet ud af, at det ikke er tilfældet. Andre mekanismer er også på spil, siger Lars Ove Dragsted, professor i biomedicin ved Københavns Universitet og medforfatter på studiet

Studiet er lavet sammen med forskere fra det øvrige Skandinavien. Man har undersøgt blod- og urinprøver fra 200 mennesker, der alle var over 50 år og alle døjede med forhøjet BMI, forhøjet risiko for diabetes og kardiovaskulær sygdom.

Succes – trods manglende vægttab

Deltagerne blev delt op, så halvdelen i seks måneder spiste efter den nordiske diæt, mens en kontrolgruppe holdt sig til deres normale kost.

Gruppen, der spiste den nordiske diæt, fik et lavere kolesteroltal, havde lavere samlede niveauer af både mættet og umættet fedt i blodet og bedre regulering af glukose sammenlignet med kontrolgruppen.

– Selv uden vægttab kunne vi se en forbedring af deres helbred, siger Lars Ove Dragsted.

Gode, umættede fedtstoffer

Forklaringen ligger med stor sandsynlighed i den unikke sammensætning af fedtstoffer, man finder i den nordiske diæt. Særligt de umættede fedtstoffer, der kommer fra fisk, hørfrø, solsikke og raps.

Så der er måske ikke nogen grund til at fylde skabene med olivenolie og hvidløg, når der findes råvarer i Norden, som har en del af de samme effekter.

(Kilde: ku.dk)

Forrige artikelWHO: Plantebaserede fødevarer er ikke nødvendigvis sunde

Næste artikelSundhedsudspil savner konkrete tiltag

Thomas la Cour

Journalist