Nyheder

NSAID farlig for hjertepatienter

17. september 2012

Ny forskning i smertestillende medicins indvirkning på hjertet har fået Gigtforeningen til at råbe vagt i gevær: Alle NSAID-præparater bør komme på recept, mener foreningen.

Mange gigtpatienter døjer med store smerter, så Gigtforeningens medlemskreds er traditionelt storforbrugere af smertestillende medicin. Særlig NSAID-præparater såsom Ibuprofen og indometacin virker godt mod gigt, da de lindrer betændelsestilstande. De fleste NSAID-præparater er receptpligtige, men der findes f.eks. Ipren, der kan købes i håndkøb.

NSAID-præparater øgede risiko for nye hjerteanfald

Det er forskere fra Gentofte Hospital. der netop har offentliggjort nye forskningsresultater i den amerikanske hjerteforenings blad, Circulation. Forskerne har studeret data på 100.000 danskere over 30, der alle havde haft et hjerteanfald mellem 1997 og 2009. 54 pct. af dem havde efterfølgende fået mindst én recept på NSAID-præparater. I denne gruppe var risikoen for at få endnu et hjerteanfald indenfor det følgende år hele 30 pct. højere end i den gruppe, der ikke benyttede NSAID-medicin. Risikoen for at få endnu et hjerteanfald eller dø af hjerteproblemer indenfor fem år efter det første anfald, var hele 41 pct. højere i den gruppe, der havde benyttet NSAID-præparater.

Risiko for nye hjerteanfald forblev høj

Der var ingen forskelle, når man sammenlignede køn, status m.v. Forskerne erkender, at de ikke kan bevise, at NSAID-medicinen rummer årsagen til de tilbagevendende hjerteproblemer og dødsfald. Men i følge læge ved kardiologisk afdeling på Gentofte Hospital, Anne-Marie Schjerning Olsen, er der grund til at tage konklusionen meget alvorlig.

– Resultaterne underbygger tidligere undersøgelser, der har antydet usikkerheden ved brug af NSAID-præparater til tidligere hjertepatienter. De viser, at risikoen for nye hjerteanfald ved brug af præparaterne forbliver høj, uanset hvor lang tid der er gået siden det første hjerteanfald, siger Anne-Marie Schjerning Olsen.

Ipren skal på recept

Gigtforeningen vil nu have Ipren og andre milde NSAID-produkter ned fra hylderne med håndkøbsmedicin.

– For rigtig mange mennesker gør NSAID’er mere skade end gavn. Alligevel kan man købe dem, som man køber lakrids i supermarkedet. Det er vanvittigt, og det må stoppe, siger Gigtforeningens formand, Lene Witte.

Hun mener, at mange har et alt for afslappet forhold til håndkøbsmedicin, og hun ser en fordel i receptskrivningen, fordi det får lægen til at vurdere forholdet mellem virkning og bivirkninger.

NSAID er i forvejen i søgelyset

NSAID-produkterne er i forvejen i søgelyset. Ifølge Dansk Selskab for Farmakoepidemiologi er det veldokumenteret, at mellem 100 og 200 danskere årligt dør som følge af NSAID-forårsagede maveblødninger. Lægemiddelstyrelsen har fået indberetninger om 40 dødsfald som følge af hjertesvigt, hvor NSAID-medicin er under mistanke.

Kilder: Gigtforeningen.dk, CBSnews.com, American Heart Association

Forrige artikelKom i balance med ayurveda

Næste artikelKur mod mindreværd