Kan du lide en rå æggeblomme på din blåskimmelost eller dine kippers? Så er der godt nyt: Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere indtagelsen af rå, upasteuriserede æg.
Det er ved at være nogle år siden, at vi sidst hørte om salmonellaangreb forårsaget af æg. Det var tilbage i 2000, at en far og søn døde efter at have spist kiksekage med rå, salmonellainficerede æg.
Der er stadig salmonella i danske fødevarer, men i dag er det faktisk svinekød, der er den største smittekilde. Den omfattende fokus på hygiejne i alle led af både æg- og fjerkræproduktionen har medført, at salmonella er blevet en sjældenhed i dansk fjerkræ og danske æg. Danske æg fik tilbage i 2009 særstatus i EU pga den sjældne forekomst af salmonella.
Salmonellaforekomsten i æg er nu så lav, at Fødevarestyrelsen ikke længere opretholder advarslen mod at bruge rå æg i f.eks. koldskål og is. Ændringen i praksis er baseret på en risikovurdering, som styrelsen har lavet sammen med DTU.
Det gør det lidt nemmere at spise æg med god samvittighed. For selvom du hidtil har købt økologiske æg med tanke på dyrevelfærd, var det svært at gennemskue hvilke høns, der havde lagt de pasteuriserede æg.
Du kan naturligvis også selv pasteurisere dine æg, og det anbefales fortsat, hvis du laver mad til gamle eller syge mennesker.
Men risikoen for salmonella er altså nu så lav, at du roligt kan lade de pasteuriserede æg stå, når du skal lave is, koldskål eller legere en sovs.
Kilde: dr.dk
Forrige artikelForargelse over “Nobelpris” til Monsanto
Næste artikelFortsat partikelforurening hos DSB