Nyheder

Nu kommer den gensplejsede parfume!

7. november 2006

DTU har gensplejet bagegær, så den tror, den f.eks. er en citron og dermed producerer dufte.

Det schweiziske selskab Firmenich, henvendte sig for tre år siden til Center for Mikrobiel Bioteknologi, CMB, og bad dem undersøge, om man kunne fremstille parfumestoffer ved hjælp af gensplejsede mikroorganismer.

Forskere på DTU har gensplejset bagegær, så det producerer parfumestoffer, skriver Ingeniøren. Om to år kan de første biotek-parfumer være på markedet.

»Efter tre års forskning er det lykkedes for os at få en gensplejset bagegær til at producere stofferne i så store mængder, at jeg vil kalde det et gennembrud,« siger professor Jens Nielsen, Center for Mikrobiel Bioteknologi (CMB).

Verdens største producent af parfume- og duftstoffer, det schweiziske selskab Firmenich, henvendte sig for tre år siden til Center for Mikrobiel Bioteknologi, CMB, og bad dem undersøge, om man kunne fremstille parfumestoffer ved hjælp af gensplejsede mikroorganismer. Og det kunne man.

Den gensplejsede gær er nu patenteret, så DTU ejer rettighederne, men Firmenich har ret til en licensaftale med DTU, hvis der bliver tale om at sætte en produktion i gang.

Skepsis

Anthony Clark, direktør for molekylær biologi og mikrobiologi i afdelingen for bioteknologi, Firmenich, er begejstret for resultatet: »Inden for måske to år vil vi se den første markedsføring af parfumer, der indeholder dufte, fremstillet ved hjælp af industriel bioteknologi som for eksempel en gensplejset gærcelle som produktionsplatform,« siger han til Ingeniøren.

Firmenich er ifølge Anthony Clark meget bevidst om den udbredte skepsis blandt forbrugerne mod GMO. »Der vil ikke blive tale om at markedsføre noget som helst som gensplejset parfume. Og som reglerne er i dag, skal der ikke oplyses noget om gensplejset indhold, hvis gæren blot indgår i produktionsprocessen som en hjælpeingrediens,« siger Anthony Clark.

I Matas er informations- og miljøchef, Henrik Engberg Johannsen ikke bekymret for forbrugernes reaktion: »Umiddelbart ser Matas ikke problemer i at sælge produkter med parfumestoffer, der stammer fra en sådan produktion. Teknikken er en solstrålehistorie, hvis den kan accelerere udviklingen af parfumer, der er særligt skånsomme for huden,« siger han til Ingeniøren.

Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelForsker: Stress giver ikke kræft

Næste artikelEU foreslår 18-års-grænse for alkohol

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.