Nyheder

Ny advarsel mod bisphenol A

11. november 2013

De fleste af os udsættes for bisphenol A hver eneste dag. Nu viser et amerikansk studie, at grænseværdierne måske er for høje.

Bisphenol A (BPA) er et bindemiddel, der bruges til at producere polycarbonatplast og epoxyharpikser. Sidstnævnte findes bl.a. i tandfyldninger, førstnævnte bruges i en lang række sammenhænge, fordi plasttypen er let, gennemsigtig, brudsikker og varmebestandig. Den bruges til både fødevareemballage, herunder foringen i konserves og i elektriske apparater, da den også har en isolerende virkning i forhold til elektricitet. Du støder også på plasttypen i cd’er, køkkenmaskiner, computere, brilleglas og legetøj. EU har dog forbudt polycarbonatplast i legetøj til børn under tre år, da små børn som bekendt ofte har legetøjet i munden.

Svært at undgå bisphenol A

Så uanset hvor naturligt og sundt, du forsøger at leve, er det meget svært at undgå stoffet. Det skal dog siges, at BPA kun er til stede som restprodukt af plastproduktionen, og at det er ekstremt små mængder, der smitter af på omgivelserne.

Men hvor videnskaben hidtil har antaget, at BPA først udgjorde en sundhedsfare, når påvirkningen oversteg 50 mg om dagen pr. kilo kropsvægt, har en ny gennemgang af tidligere studier afsløret, at stoffet allerede er skadeligt i doser, der er ti til fyrre gange lavere. Dermed kommer vi ned på en påvirkning, de fleste af os potentielt udsættes for dagligt. Det er en gruppe amerikanske forskere, der har fået offentliggjort et nyt studie om BPA i små doser gennem Landes Bioscience i Texas.

Lave grænseværdier i EU

Grænseværdierne i EU er dog lave. Her har man taget videnskabens grænseværdi fra forsøg på dyr og divideret med en sikkerhedsfaktor på 1000. Man har regnet sig frem til, at en person på 60 kg skal drikke 600 liter væske fra en BPA-holdig vanddunk eller spise sin egen vægt i konservesmad, før grænseværdien nås. Men det åbne spørgsmål er naturligvis, om EU’s grænseværdier alligevel er for høje?

En anden problematik er naturligvis epoxyharpiksen, der ligger i tandsættets plastfyldninger. Undersøgelser har tidligere vist, at plastfyldninger tilsyneladende kan påvirke børns psyke. Hvad plastfyldninger kan have af betydning for den almene sundhedstilstand hos børn som voksne er endnu ikke fuldt belyst.

BPA kan rumme årsagen til autisme og ADHD  

Bisphenol A hører til blandt de hormonforstyrrende stoffer, der kan ødelægge forplantningsevnen, og stoffet er også under mistanke for en andel i autisme- og ADHD-problematikken. Selv hjertekarsygdomme og diabetes er blevet sat i forbindelse med bisphenol A-niveauet i kroppen. Et studie fra i fjor viste også, at stoffets skadelige virkninger kan nedarves igennem generationer og ændre genernes hukommelse.

Du kan selv gøre noget for at undgå for stor påvirkning. Køb et eksemplar af “den sunde drikkedunk” fra Freewater, der bl.a. forhandles på apotekerne og fyld på med vand fra hanen. Undgå vandflaskerne – og brug aldrig en tom vandflaske som drikkedunk. Opbevar dine fødevarer i glas eller porcelæn i stedet for gennemsigtige plastbeholdere.

Kilder (læs mere): plast.dk, medicalXpress.com, videnskab.dk

Forrige artikelMunden afslører din tilstand

Næste artikelIkke lun på maraton? Kort løb er godt for sundheden