Nyheder

Ny alvorlig advarsel mod NSAID

30. maj 2013

En ny rapport, der netop er offentliggjort i det britiske lægetidsskrift The Lancet, skærper advarslen mod at bruge de smertestillende piller med de såkaldte NSAID’er.

Det er smertestillende medicin som Ibuprofen, Ibumetin, Bonyl, Pedea og Ipren, der længe har været under mistanke for at øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde. Den nye rapport fastslår, at et højt forbrug af pillerne øger denne risiko med 33 pct.

Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger for NSAID

Den nye rapport får Sundhedsstyrelsen til at ændre sine anbefalinger.

– Vi medtager de nyeste data fra The Lancet, og så må vi se, om det er muligt at være mere præcis i vores anbefalinger til læger og patienter. Men vores anbefaling nu er fortsat, at lægerne skal være opmærksomme på bivirkninger, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Doris Stenver til dr.dk

Tre ud af 1000 sunde mennesker fik hjerteanfald

Rapporten i The Lancet er blevet til på baggrund af data fra 353.000 patienter, der fik NSAID-præparater. Undersøgelsen viste, at blandt 1000 patienter, der alle havde moderat risiko for hjerteproblemer, fik tre hjerteanfald efter et års forbrug af pillerne. Risikoen er noget højere for patienter med hjertefejl, højt blodtryk eller højt kolesterol.

NSAID-præparater kan købes både med og uden recept. Det er dog de stærke, receptpligtige udgaver, der må anses for at rumme den største sundhedsrisiko.

NSAID er russisk roulette

Ifølge Sundhedsstyrelsen skal unge, raske mennesker ikke frygte noget. Det står dog i kontrast til tidligere hændelser, hvor unge raske mennesker pludselig er drattet om på fodboldbanen med hjertestop – formentlig på grund af NSAID-præparater. Mange mennesker lever desuden i uvidenhed om en hjertefejl, så et højt forbrug af smertestillende piller i NSAID-familien kan sammenlignes med russisk roulette.

Gigtpatienter kan overveje glucosamin

Flere hundrede tusinde danskere får NSAID-præparater på recept, og Sundhedsstyrelsen vil nu indskærpe, at lægerne bør ordinere så lav en brugbar dose, det er muligt.

Mange gigtpatienter er formentlig gået over til NSAID-præparater, da glucosamin blev taget af listen over tilskudsberettigede lægemidler for et par år siden. En del af disse patienter kan med rette overveje, om merudgiften til det naturlige lægemiddel ikke er det hele værd, hvis det kan reducere behovet for et NSAID-præparat. Glucosamin kan dog ikke bruges af sukkersygepatienter eller mennesker med skalddyrsallergi.

Kilde: dr.dk, Lancet.com

Forrige artikelHjælp til selvhjælp: Afgiftende fødevarer

Næste artikelLider du af FoMO?