Nyheder

Ny hypotese for kræft

4. august 2015

Hvorfor får så mange mennesker livstruende kræftsygdomme? Amerikanske forskere har udviklet en ny hypotese for udviklingen af kræft.

Kræft opstår, når mutationer i kroppens celler hober sig op. De raske celler udkonkurreres, når der kæmpes om pladsen. Sådan lyder den udbredte opfattelse af kræftsygdomme og deres årsager.

Forringet cellemiljø rummer årsag

Men amerikanske forskere mener, at kræft ikke opstår, fordi mutationer bygger sig op over tid, men derimod fordi cellemiljøet i kroppen bliver forringet af eksempelvis rygning, fedme, alderdom eller alkoholmisbrug. Det ændrede cellemiljø er godt for kræftcellerne, der normalt holdes nede af kroppens raske celler. Ændringen i omgivelserne betyder, at kræftcellerne kan vokse og sprede sig.

Hypotesen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, og der er egentlig tale om helt basal evolutionsteori:

– Så længe miljøet i kroppen er sundt og raskt, favoriserer det raske celler, der evolutionært er optimalt tilpasset til netop det miljø. Først når disse betingelser ændrer sig, kan det være en evolutionær fordel at have nogle af kræftcellernes mutationer. Det gør, at de begynder at vinde over de raske celler i kampen om pladsen, forklarer professor James DeGregori, der leder Cancer Research Center ved University of Colorado, i en pressemeddelelse.

Kræftforskning og evolutionsteorier

Hypotesen tager altså udgangspunkt i evolutionsteorien, som ifølge de amerikanske forskere ikke er integreret tilstrækkeligt i kræftforskningen. Kroppen og dens væv er resultatet af millioner af års evolution, og netop derfor er kroppens celler også optimalt tilpassede til at leve i netop det cellemiljø, som kroppen indeholder.

-Enhver ændring eller mutation vil formentlig forringe cellernes muligheder for at overleve og kopiere sig selv i det sunde væv, siger James DeGregori.

Kræftceller er derimod produktet af mutationer, der ændrer på denne optimale tilpasning. Mange kræftceller er produktet af genetiske mutationer, der gør dem bedre tilpassede til at leve i de iltfattige miljøer, som findes inde i kræftknuder.

Fjern vækstbetingelserne for kræft

Disse iltfattige miljøer er ikke til stede i kroppen naturligt, og derfor kan det ikke være en evolutionær fordel for kræftcellerne at have denne mutation. De kunne med andre ord ikke eksistere i en krop, der er sund og rask, fordi konkurrencen med sunde og raske celler ville være for hård. Tværtimod vil de raske celler være evolutionært bedre tilpasset miljøet i kroppen, og de vil kunne udkonkurrere de syge celler. Først i det øjeblik kroppen ikke længere er sund og rask, bliver cellemiljøet ændret, og mutationerne kan komme til at give kræftcellerne mulighed for at formere sig.

Hypotesen er kun en teori, men den bekræfter vigtigheden af at holde kroppen sund på celleniveau. Spis antiinflammatorisk kost, motionér og sov de anbefalede timer hver nat. Så nedsætter du risikoen for, at eventuelle kræftceller vokser sig store og nedkæmper de sunde og raske celler.

– I dag har vi fokus på behandling ved at dræbe kræftcellerne, men der skal mere fokus på at vinde over kræft ved at fjerne vækstbetingelserne for sygdommen ved at holde kroppens væv sundt og raskt gennem blandt andet en sundere livsstil, siger James DeGregori.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelBevidsthedsmedicin – fremtidens individuelle medicin?

Næste artikelLykkepiller virker måske modsat antagelsen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.