Danskerne er forsøgskaniner, når det gælder ny medicin. Medicinen er ikke altid tilstrækkelig afprøvet for bivirkninger, og det har muligvis kostet 140 danskere livet.
Når ny medicin skal på markedet, skal den først godkendes af enten Lægemiddelstyrelsen eller – hvis præparatet er tiltænkt et større marked end det danske – det europæiske lægemiddelagentur, EMA.
Godkendelsesproceduren omfatter en dokumentation for, at præparatets nyttevirkning overstiger eventuelle skadevirkninger, så bivirkningerne ikke er alvorligere end den sygdom, medikamentet bruges imod.
Men da mennesker reagerer meget individuelt på medicin, skal der laves ganske store undersøgelser, før alle eventuelle bivirkninger opdages. Selvom man tester en pille på 5.000 forsøgspersoner, fanger man ikke nødvendigvis en risiko for hjerteanfald, hvis denne bivirkning kun rammer én ud af 20.000.
Så hvis en ny pille skal testes tilstrækkeligt, skal det ske over en årrække og med måske 160.000 forsøgspersoner. Og selv her kan man ikke være sikker på at have fundet alle risici ved produktet. Derfor sender man i stedet produktet på markedet, når man føler sig nogenlunde sikker på bivirkningerne, hvorved Europas 900 millioner indbyggere uforvarende kommer til at indgå i de videre tests.
Når produktet er på markedet, får EMA indberetninger fra medlemslandenes sundhedsmyndigheder om eventuelle, uopdagede bivirkninger ved produktet. Hvis bivirkningerne bliver for alvorlige eller optræder i et bekymrende omfang, kan EMA eksempelvis vælge at kræve produktet ned fra hylderne eller sende advarsler ud til lægerne. Sidstnævnte kan bruges, hvis præparatet kun viser farlige bivirkninger i særlige patientgrupper.
53 forskellige præparater har været godkendte af EMA og er blevet ordineret til danske patienter, hvorefter EMA senere har trukket godkendelsen tilbage. Flere af produkterne har kunnet fås på apotekerne i op mod fem år, før EMA fandt frem til, at sundhedsrisikoen var for stor. I den periode har danskerne indtaget omkring 120 millioner doser medicin af de 53 forskellige præparater, der altså viste sig at være en del farligere end først antaget. Man regner med, at 140 danskere er døde af de risikable medikamenter i den samme periode. Det skriver Ekstra Bladet.
Kilde: eb.dk