Nyheder

Ny metode fjerner CO2 på rekordtid

14. juni 2016

Vi er nødt til hele tiden at finde nye metoder, så vi kan beskytte kloden mod det store CO2-udslip. Nu har et nyt islandsk studie vist, at CO2 på få år kan omdannes til kalk i undergrunden.

Vi har opbygget et samfund, hvor vi konstant udleder store mængder af CO2, og det er en trussel mod vores klode. Når vi nupper bilen til arbejde, flyver en tur på charterrejse til Sydeuropa eller køber udenlandsk produceret mad, bidrager vi til CO2-udslippet.

Forskere har nu fundet en effektiv og sikker måde til at fjerne CO2’en fra luften. I et pilotprojekt, blev der pumpet 230 tons vandopløst CO2 ned i den islandske undergrund, der består af basalt. Basalt er en vulkansk bjergart og indeholder calcium, der reagerer med CO2’en, og omdanner den til kalk.

– Vi har injiceret opløst CO2 i basalt på Island, og den har reageret meget hurtigt med basalten. Inden for to år er 95 procent af den CO2, vi har injiceret, blevet omdannet til calciumcarbonat – det man kender som kalkaflejringer i elkedlen. Vi har hurtigt fået omdannet CO2’en til en bjergart, et meget stabilt materiale, siger en af forskerne bag studiet, Knud Dideriksen til Videnskab.dk. Han er adjunkt ved Nano-Science Center og ved Kemisk Institut på Københavns Universitet.

Han og de andre forskere forventede, at det ville tage otte-ti år, at omdanne CO2’en til kalk, men det tog kun to år. Og det er nyt, at CO2 kan detoneres på så kort tid.

 

Mindre risiko for udslip

Der findes flere forsøg, hvor man pumper ren CO2 ned i undergrunden. Men der har være meget modstand af geologisk lagring af CO2. Det skyldes, at når ren CO2 sendes ned i undergrunden, er der en risiko for, at noget af den siver op igen. I store mængder kan det lægge sig som et tæppe hen over jorden og slå planter ihjel.

– Med de nuværende metoder injicerer man ren CO2 ned i gasfelter og dybe sedimenter. Her er problemet, at CO2’en i lang tid er lettere end omgivelserne og har et potentiale til at stige opad. Så der skal være en forsegling af tæt, intakt aflejring for at minimere risikoen for, at CO2’en kommer op til overfladen. Det betyder også, at man skal overvåge de steder, hvor man har injiceret CO2, så man er sikker på, at det ikke slipper bort, forklarer Knud Didriksen.

I den islandske undersøgelse blev CO2’en først opløst i vand, hvilket gør den tungere og betyder, at man ikke behøver frygte, at CO2’en finder sin vej op til overfladen igen.

– Vi har opløst CO2’en, og så er den tungere end den væske, der allerede er dernede. Så den søger ikke opad. Opløsningen får bjergarten til at gå i opløsning og reagere med CO2’en, så der hurtigt dannes calciumcarbonat, og så slipper man for at overvåge så længe, siger Knud Didriksen.

Han fortæller, at Reykjavik Energi er i gang med at pumpe CO2 ned på samme måde. Planen er at omdanne 10.000 tons om året.

 

Er oplagring af CO2 løsningen?

Men det er ikke alle steder i verden, at indsamlingen af CO2 er nødvendig. Det fortæller Niels Poulsen, der er seniorforsker hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), og som har beskæftiget sig med geologisk lagring af CO2 i mange år.

– I Danmark bevæger vi os hurtigt mod et fossilfri energiforsyning. Så jeg tror ikke, at indlejring af CO2 er nødvendig i forhold til energiproduktionen her, og det samme bør gælde i andre udviklede lande, siger han til Videnskab.dk.

Niels Poulsen mener dog stadig, at metoden kan være gavnlig andre steder.

– Mange udviklingslande vil være afhængige af kul længe endnu, og vi har en masse industri, vi ikke kan undvære – stål, cement, aluminium, gødning, papir og så videre – som udleder rigtig meget CO2. Her ville det være interessant, hvis man kunne lagre den del af CO2’en, siger han og forklarer, at de i USA arbejder med anlæg, hvor man kan indfange CO2 direkte fra luften, så man også kan tage hånd om CO2-udslippet fra trafikken.

Kilder: Videnskab.dk 

 

Forrige artikelKun hver fjerde forstår UV-indekset

Næste artikelImmunterapi til behandling af husstøvmideallergi