Krop

Ny undersøgelse: Fæces-transplantation i stedet for antibiotika ved diarré

Foto: Adobe Stock
12. juni 2018

Afførings-transplantationer virker ligeså godt som antibiotika i flere tilfælde af alvorlig diarré – det viser en ny, mindre norsk undersøgelse.

I den norske undersøgelse anbefales det, at læger som noget af det første, prøver at behandle patienter, der er inficeret med C. difficile-bakterien, med afførings-transplantation – også kaldet fækal mikrobiota-transplantation (FMT).

Clostridium difficile er en bakterie, som forårsager diarré og tarmbetændelse, og som især rammer svækkede ældre og kronisk syge patienter i behandling med antibiotika. Og netop i tilfælde af denne bakterie virker FMT ligeså godt som antibiotika – og måske endda endnu bedre end antibiotikaen.

Antibiotika dræber de gode bakterier

Ved en FMT – også kaldet afføringstransplantation – tager man afføring fra et raskt menneske og putter ind i et andet. Og det er ikke nogen ny behandlingsform.

Men den nye undersøgelse understreger, at transplantation af rask afføring til folk, der er inficeret med C. difficile, kan være et alternativ til antibiotikabehandling, det skriver Dr. Frederick Juul fra Oslo Universitetshospital i et brev til New England Journal.

Lige nu kan antibiotika nemlig gøre patienterne mere syge, fordi de ikke kun dræber C. difficile, men også såkaldte gode bakterier, der holder tarmen i balance. Når andre bakterier er dræbt, kan C. difficile komme tilbage og sprede sig – uden konkurrence. Hvorimod FMT går ind og genopretter balancen med sunde bakterier.

Gør FMT antibiotikaens virkning bedre?

Frederik Juuls hold undersøgte forskellen på FMT og antibiotika hos en gruppe på 20 patienter. Ni fik FMT ved første tegn på C. diff-relateret diarré, og 11 fik antibiotikummet Metronidazol.

Holdet kunne rapportere, at fem ud af ni, der fik indskudt ”rask afføring”, blev helbredt af en enkelt transplantation, og fem af de 11, der fik antibiotika, blev helbredt.

Fire dage efter FMT fik tre af patienterne, der stadig havde diarré, antibiotika, og to af dem blev helbredt. Men at give flere antibiotika til de seks patienter, der fik stoffet til at begynde med, hjalp dem ikke med at komme sig, fortæller forskerne.

Det kan tyde på, at forbehandling med fækale transplantater kan medvirke til at gøre antibiotika bedre i nogle tilfælde – men dette skal vise sig i større forsøg.

De nye resultater bliver præsenteret og diskuteret på et møde mellem gastroenterologer kaldet Digestive Disease Week.

Kilde:
https://www.nbcnews.com/health/health-news/poop-transplants-work-well-antibiotics-severe-diarrhea-n879321

 

 

Forrige artikelKræftforsker: Brug mindre solcreme og bliv sundere

Næste artikelUndgå skader: Fyld kroppen, når du træner

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.