De færreste havde nok forudset, at 2020 ville være det år, det har vist sig, da de hoppede ind i det nye årti. Hvordan skulle man også kunne det. For selvom fagpersoner i flere år har talt om, at det kun var et spørgsmål om tid, før en pandemi ville ramme verden, er det svært at forestille sig og planlægge efter, før man står i det. Men nu har vi levet med corona i ni måneder, og derfor er det også efterhånden muligt at danne sig et overblik over, hvilke konsekvenser, det har for os alle sammen. Ikke bare i menneskeliv og kroner og øre, men også for vores sociale liv og mentale sundhed.
[relateredehistorier]
YouGov har gennemført interviews med repræsentative udsnit af befolkninger i 14 lande og dannet sig et overblik over, hvordan pandemien har påvirket privatlivet. På nogle parametre viser tallene, at danskerne er nogenlunde påvirkede, mens vi på andre fronter oplever en markant forandring.
I undersøgelsen har man set på, hvilken betydning corona har haft for henholdsvis romantiske forhold, familieliv, venskaber, tro og mentalt helbred.
I den danske debat har snakken om mentalt sundhed, de psykisk sårbare og ensomhed fyldt en del. For foruden, at det er vigtigt at redde liv, har der også været politiske kræfter, som har presset på for at sikre, at de liv, vi lever, faktisk er noget værd. På trods af det, viser undersøgelsen, at mere end halvdelen af danskerne oplever, at pandemien har påvirket deres mentale helbred negativt. Briterne er dem, som svarer, at de har lidt mest, med hele 65 procent, der mener, at virussen har haft en dårlig indflydelse, mens tyskerne klarer sig bedst igennem.
Når det til gengæld kommer til venskaber, er danskerne sammen med indoneserne de befolkninger, som i størst grad oplever, at livet med corona har taget sin tørn. hele 35 procent siger nemlig, at deres venskaber har lidt i de seneste ni måneder. Samme tendens viser sig for familieliv.
Igen ligger danskerne på dette parameter i top. 48 procent oplever, at deres familiære relationer er blevet belastet i de senere måneder, og en del er helt stoppet med at tale med et familiemedlem som følge af pandemien. Det tal er langt højere end i de øvrige 13 lande, som man har kigget på i undersøgelsen. På andenpladsen ligger Italien, hvor 29 procent oplever, at familierelationerne har taget skade.
Der er dog også et enkelt parameter, hvor danskerne klarer sig godt. De romantiske forhold har nemlig lidt i relativt lille grad i 2020. Faktisk er Danmark det land i undersøgelsen, som oplever mindst belastning på dette punkt. Kun syv procent svarer, at kærlighedslivet er blevet påvirket. I USA og Storbritannien er tallet mere end dobbelt så stort.
Julen står for døren, og med opfordringer til at overveje, om og hvordan familien skal samles under højtiden, er det ikke svært at forestille sig, at familielivet igen kan blive belastet. Undersøgelsen viser i hvert fald, at danskernes nære relationer allerede er under pres, og at det mentale helbred er udfordret.