Nyheder

Ny viden om cellemembran kan øge viden om alzheimers

3. juli 2019

Det er lykkedes forskere fra Aarhus Universitet at bestemme strukturen af et vigtigt protein, som er essentielt for cellemembranen. Det er banebrydende, fordi forståelsen for dette særlige protein kan hjælpe med at opklare spørgsmål om neurologiske sygdomme som alzheimers.

Før man kan finde kure eller behandlinger for sygdomme, er man nødt til at vide, hvilke mekanismer, som spiller ind på sygdomsudviklingen. Det gælder uanset, om det er neurologiske eller andre sygdomme. En lidelse, som endnu er omgærdet af mystik, og som der derfor ikke findes tilstrækkelig behandling mod, er alzheimers – en sygdom som stjæler menneskers hukommelse og sind.

Men måske er en kur eller behandling kommet tættere på. Det er i hvert fald lykkedes et hold af danske forskere at bestemme strukturen af et protein, som flytter fedtstoffer – lipider – fra cellemembranens ydre til indre lag.

Giver genklang internationalt

Cellemembranen og fordelingen af fedtstoffer i den spiller en afgørende rolle for cellens sundhed og ageren. Med andre ord, giver opdagelsen om de såkaldte lippid-flippaser, altså membran-proteinet, en bedre forståelse for, hvordan celler fungerer og holder sig friske. Og den viden kan på sigt omsættes til forståelse for eksempelvis demens-sygdomme.

Opdagelsen er kulmination på mange års arbejde og udnyttelse af moderne teknologi, som er banebrydende herhjemme, men som også vækker genklang internationalt. Poul Nissen,  som er forskningsleder på projektet bag, er begejstret, fordi arbejdet er med til at fastholde Danmarks stærke position, når det kommet til strukturbiologi.

Til glæde for hele forskerverdenen

Grundprincipperne og metoderne bag de nye fund vil også i den kommende tid blive rullet ud, så forskere og forskergrupper fra alle danske universiteter kan udnytte den.

Det vil forhåbentlig være til stor gavn og glæde ikke kun for forskere, men også de mange mennesker, som lider af sygdomme, vi i dag ikke ved, hvordan vi skal behandle.

Teknologien giver nemlig mulighed for at forstå cellebiologi på et molekylært niveau, og med det også forske i medicin og bioteknologi med udgangspunkt i cellerne.

Forrige artikelKan man have en have på fire kvadratmeter (eller mindre)?

Næste artikelFettucine med sprøde svampe i hvidvinssovs

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.