Liv

Nybagte forældre: Start på nyt samliv

25. september 2009

Hvordan forener man det, at være nybagte forældre med et sexliv? Den alternative sundhedsplejerske har flere bud.

Ulla Stavnsbjerg kalder sig den alternative sundhedsplejerske, der foruden sexologuddannelsen er biopat og colonterapeut. Hun kommer her med gode råd til nybagte forældre…

AT FINDE SIG SELV – ELLER SIT NYE JEG

Husk først og fremmest, at tiden er din forbundsfælle – du vokser med opgaven – og den vil føles lettere efterhånden. Du kan også med fordel forsøge at opsøge det, der plejede at gøre dig glad, vær sammen med veninderne – og brug din humor så meget som muligt.

Din partner skal have et kram og et kys og gerne et tak, han har også behov for det. Få lidt hjælp til pasning, måske kan en veninde eller bedsteforældrene gå en tur med barnevognen, så du får lidt tid for dig selv. Giv lidt slip på barnet og lad andre komme til – især faderen.

Andre har klaret det før dig – og andre har haft det hårdt. Du er langtfra alene!

ULLAS 5 GODE RÅD TIL NYBAGTE MØDRE

  1. Tag det lidt let med rengøring.
  2. Bed om det, du har brug for fra mand/kæreste og familie/venner. De er ikke tankelæsere.
  3. Kom ud i luften med barnevognen hver dag. Det er godt for humør og figur.
  4. Spis endelig en god vitaminpille og få rigeligt af gode fedtstoffer fiskeolie, hørfrøolie, raps- og olivenolie, avocado). Det er godt for humør, hår og hjerne og tager sukkertrangen.
  5. Få hjælp fra læge og sundhedsplejerske, hvis du er bekymret eller ikke kan kende dig selv.

LAV EN DATE

Hvis det kniber med sexlysten, og du bliver ved med at udskyde det – måske er der gået 6 måneder: Så aftal en dag/aften, hvor I slukker for TV og gør det!

Tag evt. et par milde hovedpinetabletter og drik et glas rødvin, hvis du er bange for, at det gør ondt. Brug glidecreme. Det er vigtigt at komme i gang, for sex øger samhørigheden og gør jer gladere.

NY KVINDE – NYE PROBLEMER

Den nybagte mor vil ofte opleve, at der dukker nye sider op hos hende selv. Selv den mest selvsikre kvinde kan opleve stor usikkerhed efter fødslen og være bange for ikke at gøre det godt nok.

Nogle kvinder vil i perioder rette al sin fokus mod barnet og glemme sin kæreste – barnets fader.

Kontrol er et andet kendt behov – nogle kvinde vil bestemme alting og forsøge at kontrollere alt.

Kroppen kan også føles mærkelig, man kan ikke kende den igen. Behovet for sex kan være nedsat eller helt fraværende. Man kan også føle ulyst på grund af bryster, der lækker mælk.

De mange råd fra omgivelserne kan være nok så velmenende, men alligevel virke forvirrende på de nybagte forældre. Det er helt normalt, ligesom de ovenstående forhold.

Desværre kan de også betyde, at samliv og sexliv får lov at lide. De fleste børn trives og bliver passet efter alle kunstens regler, mens samlivet med faderen bliver stedbarnet, der ikke får opmærksomhed nok.

HVORFOR ER SAMLIVET VIGTIGT?

De seneste undersøgelser viser, at barnet allerede i fostertilstanden bliver påvirket af moderens stress – og at det især er stress i forhold til problemer med partneren, der påvirker. Et godt samliv er den bedste garanti for at både moder, og dermed barn trives.

Ulla Stavnsbjerg tager også ud og holder foredrag i mødregrupper. Se mere på www.stavnsbjerg.dk

Forrige artikelTak fordi I gav mig et nyt liv!

Næste artikelHer hjælper mad, nåle og musik