Det er højsæson for danske æbler, og der er god grund til at mæske sig. Et dansk æble er måske det sundeste, du overhovedet kan sætte tænderne i.
Når du spiser 100 gram æble, får du 88 gram væske og omkring 46 kcal. Der er også kostfibre, antioxidanter og vitaminer. Æblet er sundt, billigt, let at transportere og opbevare – og det kan bruges på tusinder af måder i køkkenet. Der er med andre ord god grund at at mæske sig, mens det er sæson. Selvom du kan få danske æbler i butikkerne til hen på det tidlige forår, er det nu, de er aller sundest.
De danske æbler er sundere end de udenlandske, fordi den korte vej til forbrugeren sikrer et højere indhold af blandt andet C-vitamin. Derudover mener man, at danske æbler har et højere indhold af antioxidanter, fordi de store udsving i dag- og nattemperaturer på vores breddegrader giver rødere æbler end i Sydeuropa.
Der er et gammelt mundheld, der siger, at et æble om dagen holder lægen fra døren. Det er ikke det pure opspind. Nyere forskningsresultater indikerer, at æbler kan virke kolesterolsænkende, og man ved, at æblets pektin bedrer levevilkårerne for de sunde tarmbakterier. Kostfibrene i æblet mindsker risikoen for tarmkræft.
Hvis du har for mange kilo at slæbe rundt på, kan æbler også bidrage til løsningen. Flere undersøgelser indikerer, at et højt forbrug af æbler kan få nålen på vægten den rette vej. Regionshospitalet i Viborg lod i fire uger 37 overvægtige mænd og kvinder dagligt spise 500 gram æbler hver. De tabte i gennemsnit to kilo på de fire uger. Ikke sensationelt, men dog et gennemsnitligt vægttab, der viser at æbler ikke er det værste mellemmåltid.
Der er god fornuft i at købe økologiske æbler, da æbler er meget modtagelig for de svampemidler og pesticider, som anvendes i konventionel æbleproduktion. Men de udenlandske, økologiske æbler er sjældent merprisen værd. Dels må man bl.a. sprøjte med kobber på økologi i udlandet, og dels har æblerne mistet meget af vitaminindholdet under transporten. Så kan det være bedre at opsøge en lokal, konventionel æbleavler.
Æbler opbevares bedst i luftige, mørke og kølige rum. Så en uopvarmet, frostfri kælder kan være det bedste sted, hvis du vil gemme en stor portion vinteren over. Men hvis det drejer sig om at få en pose æbler til at holde sig friske i nogle uger, er køleskabet det bedste sted. Nedkølingen og kulden stopper modningsprocessen, så æblet ikke bliver melet.
Der findes et væld af danske æblesorter, men desværre finder man sjældent andet end Elstar og Jonagold i supermarkedernes grøntafdelinger. Der er som regel også små beholdninger af Belle De Boskoop og Cox Orange op mod jul, men ellers er det mere de sydlandske, søde æbler, der fylder mest.
Derfor kan en udflugt til en lokal æbleavler anbefales. Danske æbler er meget mere vitaminrige og smagfulde. Og der er en sort til enhver smag. Hvad med en Ingridmarie, en Filippa eller en Ildrød Pigeon?
Kilde: iForm