Nyheder

Nyd solen med omtanke

23. oktober 2008

At følge rådene om sikker soldyrkning betyder ikke, at man skal blive indendørs. Dr Alastair McKinlay, der er en af Europas førende eksperter i sundhedsfaren ved stråling fra solen, opfordrer til, at man nyder et aktivt udendørsliv i solen. Men gør det med omtanke og tag forholdsregler for at mindske mængden af uv-bestråling. Hvilket ikke er så svært endda.

Dr Alastair McKinlay er rådgiver for blandt andet WHO, EU og det engelske sundhedsministerium, og han sidder i en lang række af internationale videnskabelige komiteer, der rådgiver om sundhedsrisici ved stråling – herunder uv-stråling fra solen. Hans vigtigste budskab er, at man med enkle midler kan forebygge solskoldninger og for sttore doser uv-stråling, og samtidig nyde solen med sport og udendørsaktiviteter hele året. Nyd livet udendørs Alastair McKinlay mener, at vi kan blive bedre til at nyde solen med naturlig omtanke. Vi skal ikke holde os indendøre, men lære at lade solbeskyttende tøj og en fornuftig adfærd være så naturlig en del af vores hverdag som cykelhjelmen og sikkerhedsselen. Noget vi bare bruger, uden at tænke så meget over det.
– Et godt eksempel er Australien, hvor fornuftige solvaner tages alvorligt og er vidt udbredt. Her lever folk en stor del af livet udendørs: De spiser med vennerne, dyrker sport, leger med børnene, tager på vandreture og camping og holder picnic i parkerne om søndagen. Ved at følge nogle enkle retningslinjer, kan man sagtens kombinere at nyde et aktivt udendørsliv med fornuftige solvaner, siger Alastair McKinlay. Og der er i virkeligheden kun positive ting ved at undgå en solskoldning, påpeger Alastair McKinlay.
– Det er ikke spor pænt, det er yderst ubehageligt, og på længere sigt giver for meget sol rynker, fortykkelse af huden og måske kræft i huden. Hvem vil dog have det, spørger han, og tilføjer, – det er i den sammenhæng utrolig vigtigt at huske at beskytte børnene, når de er i solen, for man ved, at solskoldninger som barn giver større risiko for at udvikle kræft i huden som voksen. Husk også solen om vinteren En anden vigtig ting er solbriller, både sommer og i visse tilfælde om vinteren. Ny sne kan reflektere op til 90% af uv-strålingen og byder vinteren på skiferie, bør man huske at jo højere op ad pisterne man kommer, jo større bliver uv-strålingen.
Vælg solbriller af god kvalitet, og vælg nogen som dækker rundt om siden af øjet. Kvaliteten er vigtig, for idet glassene er mørke, udvides øjets pupil og lukker dermed mere af den stråling, der trænger gennem glasset, ind i øjet. Derfor er det vigtigt at købe gode solbriller, som effektivt filtrerer de skadelige stråler fra. Solcreme bør derimod være sidste forsvarslinje, mener Alastair McKinlay. – Mange bruger solcreme som en mulighed for at forlænge den tid, de er i solen, især om sommeren. Men det bør være den anden vej rundt. Man skal minimere sit ophold i direkte sol, for eksempel ved at beskytte sig med beklædning og at søge skygge – og så bruge solcreme på de sidste, udsatte steder, forklarer han. Det kan sammenlignes lidt med at spise fedtfattige chips for at mindske sit fedtindtag, så duer det ikke, hvis man i stedet spiser dobbelt så mange. Mange glemmer i øvrigt at det ikke er nok at smøre solcreme på én gang i løbet af en dag. Der skal smøres med rigeligt solcreme et par gange – og det kan hurtigt blive en dyr løsning når hele familien skal smøres ind.
De vigtigste råd De vigtigste råd for beskyttelse når man er i solen – især midt på dagen hvor uv-strålingen er kraftigst – er at huske at dække kroppen. Brug også en hat, der dækker ører, nakke og siden af ansigtet.
Hold øje med uv-indexet. Det fortæller hvor kraftig solen er hver dag, og hvor meget man skal beskytte sig. Om sommeren nævnes uv-indexet i vejrudsigterne, og på hjemmesiden for solkampagnen, www.skrunedforsolen.dk, kan man tilmelde sig en gratis tjeneste hvor man får tilsendt dagens uv-index via sms eller e-mail.
Her sælges også solbeskyttende tøj, der nemt og effektivt beskytter børn og voksne mod uv-stråling.
Og så er der værd at huske, at man sagtens kan være ude i solen og nyde den. Man kan sagtens kombinere en aktiv udendørs-livsstil med f.eks. sport og cykling til og fra arbejde med at tage fornuftige forholdsregler.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Forrige artikelNemmere at købe ernæringsrigtigt

Næste artikelUnge dufter sig til allergi