Nyheder

Nye krav til Made in China

13. november 2008

EU vil nu stramme reglerne for blandt andet kemi i legetøj.

Strengere krav til importeret legetøj fra Kina og forbud mod visse farlige stoffer i produktionen af legetøj kan snart blive indført i EU. Den tyve år gamle Legetøjsbekendtgørelse skal have en tiltrængt ansigtsløftning.
Forældet lovgivning
Europaparlamentets udvalg for indre marked og forbrugeranliggender stemte den 6. november enstemmigt for en række ændringer til Legetøjsbekendtgørelsen.
Bekendtgørelsen er fra 1988 og passer derfor ikke helt til det legetøj, som er på hylderne i dag. Ændringerne indebærer bl.a. at der bliver strammet op om duftstoffer, kemikalier og advarsler på legetøj.
Styr på kinesisik legetøj
Målet med de nye regler er bl.a. at dæmme op for ulovligt legetøj fra Kina. Omkring 80 procent af det legetøj, der forhandles i EU, stammer fra Kina. Hvert år tilbagekaldes millionvis af kinesisk produceret legetøj pga. problemer med sikkerheden.
Farlige stoffer forbydes
Som noget nyt forbydes stoffer, der er klassificeret som kræftfremkaldende eller som kan skade arveanlæg, fostre eller evnen til at få børn (også kaldet CMR-stoffer) i legetøj.
Det bliver også forbudt at bruge metaller som bly og kviksølv og kemiske duftstoffer vil blive reguleret. Desuden skal legetøjets sikkerheds- og brugsanvisning leve op til større krav. Det gælder også for internet-forhandlere af legetøj, som skal sørge for synlige advarsler på Internettet.
Kinderæg stadig tilladt
Mange af de mere vidtgående forslag blev dog afvist. Bl.a. blev et forslag om at forhindre, at børn fik adgang til småt legetøj gennem mad som fx i Kinderæg stemt ned.
Europa parlamentarikerne håber på, at lovgivningen vil kunne gennemføres, så den vil kunne træde i kraft i 2009.

Forrige artikelMælkeallergi kan behandles med mælk

Næste artikelOvervægt forringer børns livskvalitet