Nyheder

Nye p-piller fordobler risiko for blodpropper

14. november 2012

P-piller har længe været under mistanke for at forårsage blodpropper. En ny, dansk undersøgelse afslører, at fjerde generation af p-pillerne forøger risikoen betragteligt.

Det er et nyt dansk review, hvor flere års p-pille-forskning er blevet gransket, der afslører en forøget risiko i de nyeste p-piller.

Lad det være sagt med det samme: Det er stadig en meget lille risiko, og der er fortsat usikkerhed i forhold til pillernes faktiske rolle i blodpropperne. Men statistisk er risikoen for at udvikle blodpropper blandt raske, 20-årige kvinder én til to tilfælde pr. 10.000 kvinder. Hvis de bruger p-piller af anden generation, er risikoen tre til seks tilfælde pr. 10.000 kvinder. Men hvis de bruger de nyeste p-piller, også kaldet fjerde generation, er risikoen seks til tolv tilfælde pr. 10.000 kvinder.

Så selvom det fortsat er en lille risiko, er den blevet noget højere med de nye p-pillers mellemkomst.

Risiko for blodpropper stiger med alderen

Risikoen for at udvikle blodpropper stiger med alderen, ligesom man i forvejen har en forøget risiko, hvis andre i familien har haft blodpropper. Derfor kan det være svært at sige, om det er p-pillerne, der er den egentlige årsag til en blodprop.

P-pillerne ændrer på blodets koagulationsfaktorer

Årsagen til, at pillerne er under mistanke, skyldes indholdet af det østrogenlignende hormon,ethinylestradiol. Hormonet øger risikoen for blodpropper, fordi det øger dannelsen af koagulationsfaktorer i blodet. Koagulationsfaktorerne er vigtig, når blodet skal størkne, men samtidig skal blodet også kunne flyde frit. P-pillerne laver rod i den balance og dermed øges risikoen for blodpropper en lille smule. Risikoen menes dog at være størst det første år, kvinden tager p-piller, hvorefter det vil aftage. Men risikoen er stadig højere end for kvinder, der ikke tager p-piller.

Gestagen bidrager til forøget risiko for blodpropper

P-piller indeholder også et andet hormon, gestagen. Hormonets variable, kemiske struktur er årsag til den forøgede risiko i de nyeste p-piller. Gestagen påvirker nemlig også østrogen og forøger dermed risikoen for blodpropper i ben og lunger (venøs tromboembolisk sygdom (VTE)).

P-piller kan være en god præventionsløsning for nogle kvinder, men de bør overveje, om andre i familien har døjet med blodpropper, fordi pillerne kan blive dråben, der får bægeret til at flyde over.

Sådan kan du genkende fjerde generation af p-pillerne

De såkaldte minipiller er ikke omfattet af en forøget blodprop-risiko, men både p-ringe og p-stave har den samme risiko for blodpropper som fjerdegenerations-p-piller.

De mest almindelige fjerdegenerations-p-piller hedder Yasmin, Yasminelle eller Yez.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelNattespiseri gør dig tyk

Næste artikelAv – den sved!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.