Nyheder

Nyt lægemiddel mod diabetes i sigte

6. juli 2013

Forskere fra Göteborg har fundet frem til et enzym, der lader til at have stor betydning for udviklingen af insulinresistens, der leder til type 2-diabetes.

Omkring 275.000 danskere har en diagnosticeret type 2-diabetes og omkring 200.000 menes at have sygdommen uden at vide det. Type 2-diabetes bliver ofte karakteriseret som en livsstilssygdom, fordi manglende motion og usunde kostvaner kan øge risikoen for at få den ganske betragteligt. Men genetik og arvelighed har dog også en del at sige. Grundlæggende betyder sygdommen, at kroppen ikke danner nok insulin til at nedbryde sukkeret eller kroppen udvikler insulinresistens, så blodsukkerniveauet kommer til at ligge i for højt et leje.

Det kan give invaliderende skader på helbredet, så det kan være et meget vigtigt forskningsresultat, Universitetet i Göteborg netop har offentliggjort.

Enzymet STK25 årsag til insulinresistens

– Type 2-diabetes er en progressiv sygdom og må ofte behandles med flere forskellige lægemidler. Det er vigtigt at kortlægge de molekylære mekanismer bag sygdommen for at kunne udvikle nye lægemidler, som gør behandlingen mere effektiv, siger Margit Mahlapuu, der er docent ved Sahlgrenska Akademin på Göteborgs Universitet.

Det er enzymet STK25, forskerne har kigget nærmere på. De kan se, at enzymet fungerer som katalysator for udviklingen af insulinresistens i kroppen, fordi enzymet mindsker fedtforbrændingen og glucosetolerancen.

Projektet kan give lægemiddel mod type 2-diabetes

Forsøget er blandt andet udført på genmodificerede mus, der overproducerede enzymet. Den forhøjede produktion betød, at musene blev mindre insulinfølsomme og kompenserede ved at producere mere insulin.

– Ved at påvirke enzymets aktivitet kan måske forbedre energibalancen på celleniveau og dermed modvirke de væsentligste årsager til at type 2-diabetes opstår, siger Margit Mahlapuu.

Forskerne har allerede taget et skridt videre mod et lægemiddel. Med hjælp fra Chemical Biology Consortium Sweden (CBCS) er de begyndt at lede efter molekyler, der kan bremse enzymets aktivitet.

Kilde: Forskning.se, diabetes.dk

Forrige artikelÆldre husker bedre end de selv tror

Næste artikelKolesterol – din hemmelige ven

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.