Nyheder

Nyt liv til huden

26. februar 2015

Rytmiske behandlinger, rene kilder, antioxidanter og olier til huden samt varme/kolde bade. Der findes flere teorier om, hvordan vi revitaliserer huden. Vi ser på teorier og produkterne bag.

Vi kan nogle gange komme langt væk fra naturens og livets naturlige rytme, selvom vi stadig registrerer nat/dag, kulde/varme, mørke/lys. En mere naturlig livsstil ville være at gå ned i gear om vinteren med mørket og op i gear om sommeren med lyset. I dag forventes det, at vi kører i samme høje gear konstant. Vi har det elektriske lys og et konstant krav – ikke mindst fra os selv – om at følge med.

Det er dog muligt at genskabe en mere naturlig rytme, hvis vi bare bliver lidt mere bevidste om det. F.eks. rytmen mellem ro og bevægelse. Vi ved, det er skønt og godt for os at bevæge os og lige så at restituere. For når vi hviler, sker der en masse genopbygning af celler, musklerne bygges op, og dit kropsvæv slapper af.

Rytmisk hudpleje

Elisatbeth Sigmund grundlagde i 1960’erne Dr. Hauschkas hudplejebehandlinger. Og her handler alt om rytme, bevægelse og polaritet. Det er lymfestimulation en særdeles vigtig del af. De fine lymfekapillærer er afgørende for fjernelse af urenheder og giftstoffer fra stofskiftet og overskydende væske fra vævene. Ligesom i ansigtszoneterapi bliver kapillærerne stimuleret med hænder og pensler, som får dem til at slappe af og tømmes. Der kommer ilt og næring til cellerne og denne vekselvirkning og rytme i kroppens selvrensende proces er sat i gang, mens du selv slapper af.

Hvad er liv? Det var faktisk det spørgsmål, som Rudolf Hauschka, der var konventionel kemiker og fremstillede konventionel medicin i Østrig, stillede Rudolf Steiner, antroposofiens fader.

Dette spørgsmål og Steiners svar førte Rudolf Hauschkas livsværk i en helt ny retning. Steiners svar var: Studer rytmerne, det er rytmerne, der bærer livet. Opbygning-nedbrydning, lys-mørke, kulde-varme, ro-bevægelse, ebbe-flod, dag-nat. Alt liv er udsat for rytme og for polariteter, højdepunktet af livskraft og lavpunktet. Livets rytme, planternes rytme og livet i planterne, livet i menneskene.

Sammen med Dr. Ita gik Rudolf Hauschka i gang med at undersøge, hvordan man uden alkohol kunne få næring og essenserne ud af planterne. Løsningen var rytmiseren. Det startede med lægemidler og siden sammen med førnævnte Elisabeth Sigmund udvikling af cremerne og hudplejen. Hudens fornyelsesproces varer 28 dage. Ved hjælp af næringsrige olier og sammensatte udtræk fra lægeplanter skabes de plejende impulser, der sætter gang i hudens genopbygningscyklus. Det bremser ikke tiden, men støtter livskraften i huden og stimulerer spændstigheden og de fugtbevarende processer.

Det vitaliserende vand

Det er ingen nyhed, at vand gør en masse for vores krop og derfor også vores hud. Men udvendigt er vand også særdeles vitaliserende. Den verdenskendte naturlæge Alfred Vogel fra Schweiz brugte sammen med urter bade som velvære og helende behandling. På samme måde er vekselbade og vinterbadning med sauna flere og flere menneskers foretrukne menu til velvære. Det vælter ind i vinterbadeklubberne med nye medlemmer, som også vil mærke velbehaget, udover at få stimuleret blodkredsløbet, stofskiftet og nervesystemet.

Du kan selv sætte gang i de samme mekanismer med et mindre setup hjemme i din egen stue. Til vekselfodbad bruger du to spande. Den første spand fylder du med varmt vand på ca. kropstemperatur 37 grader. Den anden spand med koldt vand – ca. 15-18 grader. Begge ben sænkes ned i det varme vand i ca. 5 minutter, derefter over i det kolde vand i 10 sekunder! Dette gentages to gange og slut af med det kolde vand. Derefter strømper på og lav gerne venepumpeøvelser eller gå, til du kan mærke varmen gennemstrømme benene og resten af kroppen.

Vitaliserende vand kan også være en del af selve din hudpleje. Schweiz, Østrig og Tyskland er kendt for at have fantastiske kilder med utroligt næringsrigt vand. En af disse er Anne Marie Børlinds produkter vitaliseret af. Deres kilde er mineralholdig på en måde, som overføres i cremerne og derfra vitaliserer huden. De holder til ved Baden Baden i Schwartzwald-området. Når du opholder dig der, kan du alene på duften mærke, hvor ren og iltet luften er.

Vitale antioxidanter og omegaer

En anden særdeles lækker og smart måde at revitalisere huden på, er de hyppigt omtalte antioxidanter. Det drejer sig især om vitaminer. Og for at disse kan overføres og gøre en forskel i huden, er det bedst i f.eks. olie, der kan transportere dem lige ind, hvor de skal virke. Baobab-olie med sine høje værdier af A- og C-vitaminer – udover omegaerne – og den eneste plante med naturlig D-vitamin – har vist stor effekt på eksem og psoriasis også. Eller Esse Organic Skincare, som har Marula-olie, Rooibos te, mynte, oliven, Honeybush og Manketti-kerneolie. Bæredygtige nye ingredienser og produkter fra det afrikanske kontinent kan være en kraftfuld cocktail af vitaminer og omega-olier. Vi har  skrevet en artikel om Marula-oliens egenskaber – find den her på hjemmesiden.

Herhjemme er Organic Boost fra Zinobel unik. Dette no-nonsense brand tilfører huden det, som huden består af, men også hvad vi danner mindre af med tiden. Så huden bliver revitaliseret ved at få tilført naturlig hyaluronsyre, som vi allerede i 20’erne danner mindre af. Ved daglig tilførsel kan man bare se, hvordan hudens fugtbalance vitaliseres. Sammen med de naturlige vitaminer i olierne og beta-glucan er det rent celleguf.

Rytmiseren af planter

Selve den rytmiserede del af produktionen af Dr. Hauschka’s olier er unik. F.eks. er Rose Body Oil fremstillet af tørrede knopper fra Damaskus-roser, som har vokset i jord dyrket efter biodynamiske principper, der for det første er skrappere end økologiske, men derudover tager hensyn til, hvornår der bedst plantes og høstes for at give mest kraft til planterne.

Rosenknopperne lægges i en beholder med solsikkeolie, og blandingen varmes op til kropstemperatur – 37 grader. Derefter er rosenknopperne i syv dage i en skiftende tilstand af ro og bevægelse, som rosen også ville være ude i naturen, og som bliver til den rosenholdige blomsterekstrakt. De andre fem body-oils fra Dr. Hauschka er fremstillet efter den samme tids- og arbejdskrævende metode, men sat i system på en måde, så det faktisk er til at komme til for penge.

Når man udsætter planterne for rytmerne, frigiver de essensen, der så kan bruges videre i cremerne.

Sydafrika på hudplejekortet

Sydafrika har de senere år leveret nogle spændende nye bæredygtige mærker.

Esse Organic Skincare er et af dem. Med Marula-olie, rooibos, mynte, oliven, marketti.

Her kan man se de afrikanske ingredienser, hvor de kommer fra og bæredygtigheden i fremstillingen. Produktionen belaster mindst muligt, ingredienserne er naturlige og sunde, og når de bliver vasket ud igen, belaster de ikke vandet og naturen.

Forrige artikelHjælp ryggen på Sund Livsstil

Næste artikelHokkaidosuppe