Nyheder

Nytårsforsæt: Målet skal overgå flødekagen

Foto: Adobe Stock
18. december 2018

Intet nytår uden nytårsforsæt. Men lad 2019 blive året, hvor du ikke bliver skuffet over dig selv og din mislykkede indsats. Spørg i stedet dig selv, hvorfor du ønsker at tabe dig 10 kilo. Hvad kan du, når du har tabt dig? Måske du lettere kan bukke dig, lege længere tid med dine børn eller passe din yndlingskjole?

– De her helt konkrete gevinster skal være motivationen, når flødekagen lokker. Gør det attraktivt at lade være. Lid nu, og få en meget større gevinst i den anden ende. Jo mere du bekæmper lysten til at spise usundt, jo nemmere bliver det med tiden – og pludselig er du i mål, siger Birgitte Nymann, livsstilsekspert og forfatter til 25 bøger om kost, ernæring, træning, sundhed, motivation og stress.

Jeg vil spise sundere, træne mere, skælde mindre ud, stresse mindre, bruge mere tid med veninderne, rydde mindre op, gå mere i teatret, slukke mere for fjernsynet, drikke mindre rødvin, sove mere, grine mere etc.

Det er nogle af de mest udbredte nytårsforsæt – men du vil aldrig lykkes med dem, hvis du ikke finder årsagen til, hvorfor du i første omgang vil lave en forandring i dit liv. Vil du lave nytårsforsæt, der holder i længere tid – måske endda for altid – så skal du lave dine forsæt på en anderledes måde end de fleste.

”I fremtiden kan jeg alt.”

Vi kender det alle sammen – når humøret og overskuddet er højt, så skal vi altså også begynde at se veninderne noget oftere. Og når maven er fuld, og du er helt proppet, er oftest der, vi sætter mål såsom at spise sundere fremover eller at begynde til fitness. ”Fra i morgen af” eller ”på mandag starter jeg…”

– Vi sætter mål, når vi er tilfredsstillede, for her forestiller vi os selv som uovervindelige i fremtiden. Det er desværre bare ikke sådan, det fungerer i praksis, når vi næste dag er sultne og trætte og skal slæbe os op i fitnesscenteret, siger Birgitte Nymann.

Drop flosklerne – dine nytårsforsæt skal være målbare

Nytårsforsæt bliver ofte til floskler, såsom: ”Jeg vil gerne se mine veninder noget oftere” eller ”Jeg vil gerne spise flere grøntsager”, men hvor tit er oftere og hvor mange er flere?

Hvis udgangspunktet er, at du overhovedet ikke spiser grøntsager, så start med at sæt et mål om at spise grønt to gange om ugen.

– Når du har nået dit mål, så opstår der et stof i hjernen, dopamin, som giver en lykkefølelse. Det er hjernens måde at belønne dig med, at du har nået dit mål. Derfor er delmål en utrolig god idé og oftest vejen til et succesrigt nytårsforsæt, siger Birgitte Nymann.

Illustrer og visualiser dine mål

Forskning viser, at når du sætter billeder på dine drømme og mål, bliver det lettere at opnå dem.

For at komme nytårsforsættet i forkøbet kunne et julegave-ønske være en såkaldt GOALS kalender, hvor billeder hjælper med at løfte opmærksomheden på det, vi drømmer om. Visionskalenderen er udviklet til at hjælpe med at visualisere de værdier, der ligger bag virkelige ønsker, såsom glæde, tryghed, nærvær, frihed mv.

Det, vi holder fokus på, vokser, og billeder opfattes 60.000 gange hurtigere end ord, og kan nå os på et øjeblik – ligesom musik også kan.

Du kan designe din egen kalender på https://www.goal-setter.com.

Spring ind i det nye år med realistiske og opnåelige mål, og undgå endnu et nederlag med mislykkede nytårsforsæt.

Forrige artikelMangel på D-vitamin tidligt i livet øger risikoen for skizofreni

Næste artikelInfertilitet: Kan din krop fange og holde barnet?