Nyheder

Nytårsforsæt med kostrådene

7. januar 2009

Nu er det blevet hverdag igen efter alle julemiddagene og du er måske en af de mange, som gerne vil smide de ekstra kilo, der er sneget sig på sidebenene i løbet af december eller det forgange år.

En god måde kunne være at spise efter de 8 kostråd – ikke kun i begyndelsen af 2009, men hele året!
Hvad betyder det at spise efter kostrådene? Det betyder, at du må spise masser af kartofler, kornprodukter samt frugt og grønt. Samtidig må du gerne spise fisk et par gange om ugen, men forsøg at undgå fedt kød (max 10% pr 100 g.). Skip samtidig de fede mælkeprodukter og spar på fedtstof og sukker. Spiser du efter kostrådene og laver dine portioner en anelse mindre end du plejer – er du godt på vej.
Motion – er vigtigt året rundt Det er ikke kun, når du vil opnå et vægttab, at det er vigtigt, at du bevæger dig mere i dagligdagen. Det vil sige på vej til jobbet, på jobbet og i hjemmet. Det er også vigtigt at være fysisk aktiv med henblik på, at du vedligeholder dit vægttab.
Motion og vægttab Træning reducerer fedtvævet, opbygger og styrker muskulaturen samtidig med at musklerne bliver større og stærkere. Samtidig modvirker træning tab af muskelmasse. Derfor er det en god idé at træne, når du vil opnå et vægttab. For at fastholde dit vægttab er det vigtigt, at du bliver ved med at træne.
Sæt fokus på det sjove Husk at vælge aktiviteter du synes er sjove, så er der større chance for at du får succes! I hverdagen kan du også
– vælge trappen frem for elevatoren
– leg med børnene
– sving støvsugeren lidt oftere
– cykle på arbejdet mv.
Voksne anbefales at være fysisk aktive mindst 30 min dagligt og moderat fysisk aktive 2 gange ugentligt (dvs. får pulsen op).
Ta´ en ven med Synes du, at det er svært at komme op af sofaen for at spille den ugentlige badmintonkamp, eller komme ned i træningscentret, kan en løsning være at lave en fast aftale med en ven en til to gange ugentligt, så er det lettere at komme af sted. Hvis du har råd til det, kan du også vælge at få en personlig træner de første 4-5 gange du er i fitness- centret. På den måde får du en god start og vejledning i at lave de øvelser der er rigtige for dig.
Effekten af fysisk aktivitet Den aktuelle forskning af fysisk aktivitets effekt på kroppen viser at:
– Personer, som normalt er inaktive, kan forbedre deres helbred og fysiske velvære ved at bevæge sig regelmæssigt.
– Personer i alle aldre, børn, voksne, ældre, kvinder som mænd, opnår positive fysiologiske ændringer som følge af fysisk aktivitet.
– Fysisk aktivitet behøver ikke at være anstrengende, for at man opnår sundhedsmæssige fordele.
– Fysisk aktivitet har mange positive effekter på kroppens funktioner. Virkningerne på hjerte, kredsløb og muskler har i mange år været kendt. Det er også værd at bemærke motions positive indflydelse på stofskiftet og på hormon- og immunsystemet.
– Mange af de positive effekter fra fysisk aktivitet – både fra udholdenhedstræning og fra styrketræning – aftager i løbet af få uger. Hvis aktiviteten helt ophører forsvinder effekten indenfor 2 til 8 måneder.
– Fysisk aktivitet medfører socialpsykologiske gevinster i form af livsglæde, overskud, social trivsel, selvtillid og handlekompetencer endvidere er det bevist, at der er positiv sammenhæng mellem fysisk aktivitet og kognitive processer, som forudsætter læring hos børn.

Forrige artikelBørn bliver syge af vuggestuen

Næste artikelFuldkorn – hver dag

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.