Nyheder

Nytårsforsæt: Spis mindre kød

1. januar 2014

Hvis du virkelig vil gøre noget effektivt for miljøet i det nye år, kan du med fordel skære ned på dit forbrug af kød.

Når vi indtænker miljøvenlighed i husholdningen, tænkes der ofte i at tørre tøjet udendørs og afskaffe tørretumbleren, cykle på arbejde og lade bilen stå, vælge energibesparende belysning m.v.

Skån miljøet med mindre kød

Men faktisk kan du skåne miljøet mest effektivt, hvis du skærer ned på dit kødforbrug – med mindre du allerede er vegetar, forstås.

Det er konklusionen i en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Rapporten konkluderer, at danskerne kunne belaste miljøet 26 pct mindre, hvis de skærer godt en tredjedel af kødforbruget og erstatter fars, bacon og kødpålæg med fuldkornsprodukter. Det svarer til, at hver enkelt dansker i gennemsnit skærer 48 gram af det daglige kødforbrug.

Produktion af kød er en stor miljøbelastning

Kød er en enorm miljøbelastning, hvilket blandt andet skyldes, at dyr indtager grøntsager svarende til mange gange deres egen vægt, før de er klar til at indgå i fødekæden. Derudover er miljøbelastningen ved transport og forarbejdning af ét kilo kød mange gange højere end transport og forarbejdning af ét kilo grøntsager.

Når der endelig skal vælges kød, er det en fordel for miljøet, at du vælger lyst kød frem for mørkt. Med lyst kød menes kød fra fjerkræ frem for kød fra firebenede dyr. Derudover er det også en miljøgevinst at vælge kød produceret i nærmiljøet – så ud med de argentinske oksebøffer og ind med lokalt produceret kyllingekød.

Økologi belaster ikke miljøet mindre – samlet set

Til gengæld er det ud fra denne beregningsmodel ikke en fordel at vælge økologi, da der generelt produceres mindre pr. hektar i økologisk produktion og derfor anvendes flere ressourcer til det færdige produkt. På den anden side er der andre gode argumenter for at vælge økologisk kød: Dyrevelfærd og den generelle miljøbelastning. Men det er bedre at skrue ned for kødforbruget end vælge økologi, hvis det er for miljøets skyld.

Kilde: Ingeniøren

Forrige artikelDe autoimmune tager over

Næste artikelSådan holder du dit nytårsforsæt