Planter er ikke kun til pynt. Hvis planterne trives, er de nemlig også gode for vores indeklima og kan være med til at give færre sygedage. Jo bedre planterne har det, jo bedre er de til at rense luften, og derfor nytter det ikke noget, at lade den stå i et mørk hjørne og samle støv.
Vores hjem og arbejdsplads kan ofte være fyldt med giftige gasser som formaldehyd fra byggematerialer og møbler. Formaldehyd er tilsat vandbaserede produkter såsom maling, lim og lak for at undgå forrådnelse, og derfor er det også svært at undgå i et moderne hjem.
Undersøgelser lavet af NASA har vist, at enkelte planter som blandt andet stuebirk/kvælerfigen (Ficus benjamina), væddeløber (Chlorophytum) eller guldranke (Epipremnum) på kort tid kan fjerne den maksimale grænseværdi af formaldehyd i et rum. Disse planter har en særlig evne til at rense luften og neutralisere giftstoffer, samtidig med at de, som alle andre planter, omdanner CO2 til ilt.
Jo bedre planten har det, og jo hurtigere den vokser, jo bedre er dens evne til at forbedre indeklimaet. En anbefaling er generelt at finde planter med mange blade, da de i større grad renser luften. Derudover er det vigtig at passe planterne. En tør sag i et mørkt hjørne hjælper ikke meget. Den skal passes og stå i lys efter anbefalingerne, for at det overhovedet hjælper.
Planterne er ofte gode til at samle støv til sig, og derfor er det også vigtigt at støve dem af. Enten med en mikrofiberklud eller en forstøver.
Det kan være svært at regulere luftfugtigheden i hjemmet, så den er optimal. Men hvis du døjer med tør luft i hjemmet, kan de grønne planter være en god investering. Tørt indeklima gør, at temperaturen i hjemmet bliver lav, støvet hvirvler rundt, og dine slimhinder tørrer ud. Hvis du får flere grønne planter i hjemmet, hjælper de til at øge luftfugtigheden, da de udover at rense luften samtidig tilfører fugt. Du skal dog også være klar over, at for høj luftfugtighed kan give grobund for f.eks. husstøvmider og skimmelsvampe.