Ødelægger mikrobølger mad?

Så er jeg her igen. Jeg har fået en mikroovn, hvad jeg aldrig ville have haft, da man ikke har undersøgt, om den er skadelig. Nu bruger jeg den hver dag, både til kartofler og grønsager – med et par dråber rapsolie. Så troede jeg alt var vel forvaret, og at jeg fik flere vitaminer, end når man koger det i gryde.

Nu har jeg så læst, at det kan være kræftfremkaldende at bruge den. På nettet er der stor uenighed om det, har jeg set. Så kom jeg til at tænke på, at hvis der var en, der vidste det, måtte det være dig.

Håber jeg fortsat kan bruge den med god samvittighed, da det er en lettelse, når man har en kronisk sygdom.


Kamma

 


 

Jeg har sammen med tre andre studeret emnet mikrobølger og mad igennem flere år, og det er rigtigt, at meget i maden bliver ødelagt i mikrobølgeovnen. Opvarmning af modermælk ved hjælp af mikrobølger ødelægger modermælkens evne til at hæmme væksten af coli-bakterier og dermed beskyttelsen mod mave-tarminfektion hos spædbørn. Stanford-forskerne fandt også, at man ved at mikrobølge mælk øger surhedsgraden (pH) af mælken, skader proteinerne, forstørrer fedtcellerne og ødelægger B-vitaminet folinsyre, der blandt andet nedsætter risikoen for medfødte misdannelser i centralnervesystemet (bl.a. rygmarvsbrok).

Allerede i 1975 viste det sig ved studier af mikrobølgede gulerødder og broccoli, at næringsstoffernes molekylære strukturer bliver deformeret, og cellevæggene bliver destrueret, hvilket ikke er tilfældet ved konventionel opvarmning. Mikrobølgerne kan herved frembringe nye, hidtil ukendte stoffer. Der kan dannes frie iltradikaler, der blandt andet kan ødelægge energidannelsen i cellerne. Et andet studie har vist, at broccoli ved mikrobølgning mister 97 pct. af flavonoiderne, der er nogle af vores vigtigste antioxidanter. Ved almindelig kogning mistede broccoli 66 pct. af flavonoiderne. Ved trykkogning mistede broccoli 47 pct., og dampede man broccolien, mistede den højst 11 pct. af flavonoiderne.

Japanske forskere har påvist, at man ved at mikrobølge mælk eller blandinger af 10 gram råt oksekød eller svinekød med 50 milliliter vand ødelægger 30-40 pct. af B12-vitaminet. Forskning kan tyde på, at aminosyrerne ved den kraftige påvirkning på molekyleplan ved brug af mikrobølger ændres fra venstredrejende naturlige aminosyrer til den højredrejende form, som organismen ikke kan genkende, og som derfor kan medføre dannelse af skadelige frie iltradikaler og fremme cancervækst, ikke mindst i samarbejde med unaturlige kræftfremkaldende og nyreskadelige stoffer i maden (toxiner, sprøjtemidler) og lægemidler (kemoterapi). En schweizisk undersøgelse, der viste, at mikrobølget mad kunne øge forekomsten af kræftceller i blodet, er derimod ikke blevet bekræftet.

At genopvarme mad i en mikrobølgeovn er muligt skadeligt, da maden opvarmes i “hot-spots”, og den del af maden, der derved ikke opvarmes, kan huse skadelige bakterier, som ikke dræbes ved opvarmningen. Mange ældre spiser ikke op, og hygiejnen i danske hjem er ikke særlig god. Selvom de ældre får besked på ikke at genopvarme mikrobølgemad, gør de det alligevel for at spare. Det kan medføre fare for mave- og tarminfektioner. Det har også vist sig, at mikrobølgeovne ikke er tætte, så der kommer mikrobølger ud i omgivelserne. Blandt andet øges risikoen hos ældre, der bruger mikrobølgeovn, for at få grå stær.

Du kan læse mere om mikrobølger og mad i bogen “Sund Skepsis” fra forlaget Hovedland.


Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*