Det lyder oplagt at bruge naturens egen våben til at bekæmpe skadedyr i landbrug og gartneri og spare miljøet for giftige kemikalier. Men den naturlige metode kan både være besværlig og dyr, når den skal bruges på store områder.
Derfor vil Syddansk Universitet udvikle en økodrone, der skal sprede mariehøns, snyltehveps og rovmider henover markerne, klar til at gå til angreb på skadedyrene.
– Udfordringen er at udvikle en spreder, som kan sprede insekterne, uden at de går til grunde. De skal helst nå at spise skadedyrene, inden de selv ender som fugleføde. For at sikre en ensartet spredning er jeg nødt til at kende luftstrømmen under dronen, siger lektor Søren Wiatr Borg fra Institut for Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet til sdu.dk.
Det er ikke nyt at bruge biologisk plantebeskyttelse. Mange gartnerier bruger allerede metoden med stor succes. Men projektet EcoDrone, som SDU og virksomheden Ecobotix står i spidsen for, skal gøre naturens egen bekæmpelsesmiddel anvendelig uden for drivhusene.
Fokus ligger i første omgang på jordbærmarker, frugtplantager og juletræer, da det er planter, der giver stort udbytte på et lille areal. På sigt forestiller Søren Wiatr Borg sig, at dronen også kan bekæmpe skadedyr på store kornmarker.
– Det er blandt andet vores ambition, at økodronen skal gøre det lettere at dyrke økologiske fødevarer. Det vil kunne betyde lavere priser på økologiske varer samtidig med, at vi bedre kan følge med den voksende internationale efterspørgsel på økologi, siger Søren Wiatr Borg.
Kilde: SDU.dk