En ny rapport fra Fødevarestyrelsen slår fast, at økologi er det sikre valg, hvis man vil undgå pesticider. Der er nemlig pesticidrester i 71 procent af ikke-økologisk frugt og 38 procent af ikke-økologiske grøntsager. Fødevarestyrelsen vurderer, at så længe resterne er under grænseværdierne, er der ikke noget at frygte, men der er uenighed om den konklusion.
Der er grænseværdier for, hvor mange pesticidrester frugt og grøntsager må indeholde. Værdierne er sat ud fra ideen om, at så længe mængden holder sig under den fastsatte grænse, udgør pesticiderne ikke en sundhedsrisiko. Problemet er bare, at værdierne er sat ud fra enkelte frugter og grøntsager, og tager derfor ikke højde for den såkaldte cocktaileffekt.
Cocktaileffekten har fået mere og mere opmærksomhed i de senere år og dækker over det samspil der sker mellem pesticider og kemikalier, når de interagerer i vores krop. Sagt på en anden måde så kan en rest være harmløs og en anden rest være harmløs, men når de to mikses, som i en cocktail, kan de tilsammen gøre skade.
[relateredehistorier]
Flere resultater peger på at pesticider og kemi grundet cocktaileffekten kan være skadelige for børns hjernes udvikling og virke hormonforstyrrende. Derfor kan der være rigtig god grund til at handle med forsigtighed – altså så vidt muligt gå udenom pesticider og kemikalierester.
Fødevarestyrelsen offentliggør hvert år en pesticidrapport. Heri kan man blive klogere på, hvor mange pesticidrester, der er i de frugter og grøntsager, vi kan købe i de danske supermarkeder.
Rapporten for 2018 er netop offentliggjort. Den bygger på 1.212 stikprøver af frugt og grønt i 2018. 195 stikprøver blev foretaget på økologiske varer. Tallene viser, at der er pesticidrester i 44 procent af dansk konventionel frugt, mens det for frugt produceret udenfor EU galt for 81 procent.
Ser man på grøntsager er der fundet pesticidrester i 22 procent af de danske konventionelle produkter, og henholdsvis i 50 og 35 procent af grøntsager produceret i andre EU-lande eller udenfor EU.
Alle stikprøver på økologiske varer var uden rester af syntetiske pesticider. Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening, udtaler i en pressemeddelelse:
– Fødevarestyrelsens pesticidrapport slår endnu engang fast, at økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå pesticidrester i sin mad. Fraværet af pesticider er netop den væsentligste årsag til, at danskerne vælger økologi. Og salget af økologiske varer stiger massivt år for år – ikke mindst økologisk frugt og grønt
Fra 2017 til 2018 steg salget af økologiske frugter og grøntsager med 18 og 11 procent, således at der sidste år blev omsat for 4,3 milliarder kroner i økologiske frugt og grønt.
Ifølge Per Kølster skyldes stigningen i høj grad, at danskerne har fået øjnene op for usikkerheden i pesticidernes betydning for sundheden, og derfor handler ud fra et forsigtighedsprincip.
– Der findes ikke nogen entydige svar på, hvad cocktaileffekten af de mange stoffer, vi bliver udsat for i vores hverdag, betyder for vores helbred. Men der kommer konstant nye tankevækkende forskningsresultater. Derfor er det meget forståeligt, at stadig flere danskere handler ud fra et forsigtighedsprincip og vælger økologi fremfor for at satse på, at pesticidrester ikke er skadelige, siger han.
Og man kan faktisk ifølge DTU Fødevareinstituttet skærer næsten halvdelen af sit pesticidindtag af ved at vælge økologisk grønt. Rapporten sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer fundet fra 2012 til 2017 med danskernes gennemsnitlige indtag af de forskellige varer.
Forrige artikelGo Grøn: Hvad med årets julefrokoster?
Næste artikelGreen Friday: Det handler ikke om at pege fingre