Nyheder

Økologi er stort i Rusland

18. august 2015

Mange tænker måske på Tjernobyl og gamle osende biler, når man siger Rusland og miljø i samme sætning. Men faktisk er økologi enormt i det store land.

Ifølge det norske nyhedssite Kulturverk.com produceres over halvdelen af de russiske fødevarer fra landbruget økologisk. Det er en andel, der nok kan give danske økologer sved på panden. Selvom Danmark er i spidsen på verdensplan, er det blot otte pct. af alle fødevarer i danske køkkener, der er økologiske. Det er naturligvis kun de handlede fødevarer i butikkerne, der er med i den beregning. Hvad der måtte købes uregistreret ved stalddørssalg eller dyrkes i egen have er ikke med.

Og det er økologi i sidstnævnte kategorier, der topper i Rusland. Økologien på de russiske middagsborde kommer nemlig fra private jordlodder, som staten primært i Sovjet-tiden har givet væk til ikke-kommercielle formål. Der er 35 millioner af sådanne jordlodder på mellem 600 og 1000 kvadratmeter, som ikke må sælges, men som kan gå i arv i familien. Her kan familien bl.a. dyrke grøntsager og holde husdyr til eget forbrug, og særlig kartoflerne er i høj kurs.

Kartofler er vigtige

Man kan som bekendt lave vodka af kartofler, men det er nok ikke den eneste grund til, at russerne sætter knoldene højt. Kartofler regnes for en vigtig basisfødevare i Rusland, og mange russere har overlevet kolde vintre og økonomiske kriser på kartoflerne. I dag kommer mere end 90 pct. af kartoflerne i Rusland fra de private jordlodder.

Det viser en opgørelse fra 1999. Dengang var det også 77 pct. af alle grøntsager, 87 pct. af al frugt, 59 pct. af al kødet og 49 pct. af alle mælkeprodukter i Rusland, der kom fra de private jordlodder. Og produktionen er bestemt ikke gået tilbage siden dengang. Tværtimod. Man mener, at 105 millioner russere dyrker landbrugsvarer eller har husdyr på de 35 millioner jordlodder, der kaldes ”dachas”. Det er mere end 70 pct. af landets befolkning, og skønt det givetvis er mest udpræget i landsbysamfundene, er der omkring én million ”dachas” i Moskva-regionen alene.

Dachas giver permakultur

Fra maj til september pendler familierne ud til deres jordlodder og dyrker kartofler og grøntsager til hele året. De dyrker f.eks. hvidløg, gulerødder, agurker, rødbeder, squash og ræddiker – men bærbuske og frugttræer er også udbredte. Der er reelt tale om en permakultur – modsat de monokulturelle systemer, vi kender fra dansk landbrug.

Jorden er hellig for mange russere. Forholdet mellem menneske og jord er af en åndelig karakter, og denne forbindelse stammer tilbage fra hedensk tid. Derfor regnes arbejdet med jorden som mere end blot et fysisk slid – det det regnes for styrkende for sjælen at arbejde med jorden og fremdyrke fødevarer. Endelig ligger det dybt i den russiske kultur, at man skal kunne klare sig selv og holde sig selv med fødevarer, fordi man aldrig ved, hvad pengene i pungen er værd eller hvornår den næste krise indtræffer.

Kommunisme og markedsøkonomi

De mange ”dachas” er altså et levn fra kommunismen, men de har den positive effekt, at russerne i stort omfang producerer frugt og grønt selv uden brug af pesticider – i stedet for at udlicitere opgaven til store industrielle landbrug, der slider væsentlig mere på jordens ressourcer. Selvom markedsøkonomien i Rusland har fået nogle til at ombygge de simple dachas til luksussommerhuse uden køkkenhave, er der stadig lovmæssige begrænsninger, der fastholder russernes mulighed for at dyrke deres egne grøntsager – også selvom de bor i en lejlighed i Moskva.

Kilde: kulturverk.com

Forrige artikelBørn skal bevæge sig, NU!

Næste artikelBakterier afslører leddegigt