Tema

Økologi giver også mening for kæledyr

Det er vigtigt at vælge dyrefoder, som indeholder de rette næringsstoffer. Hvad betyder det, om foderet er økologisk eller indeholder korn?

Foto: Shutterstock
30. juni 2022

Det er vigtigt at vælge et foder, som indeholder de rette næringsstoffer til en hund eller en kat. Men hvad betyder det, om foderet er økologisk eller indeholder korn?

Dit kæledyrs trivsel hænger sammen med dets menu – akkurat som det gælder for mennesker. De fleste specialister er enige om, at hund f.eks. har gavn af tørfoder suppleret med et frisk kødben eller æg i ny og næ, og at katte har godt af en ensartet menu, hvad enten man foretrækker tørt eller vådt foder.

To temaer har især været på dagsordenen i de senere år: Om foderet er økologisk og om det indeholder kornprodukter. Men hvad skal man holde sig til?

Først skal man gøre sig klart, at hverken hun eller kat er vilde dyr. Deres fordøjelse har vænnet sig til tusindvis af år i samliv med mennesker, og derfor kan de faktisk sagtens leve af vores mad. En kat på en ren kostplan af mus eller hund på ulve-diæt udelukkende med råt kød vil ikke have det specielt godt.

Kornprodukter – såvel glutenholdige som hvede og byg eller majs og ris uden gluten – er vigtige for strukturen i tørfoder. Kornets kulhydrater indeholder fibre og stivelse, som både kan gavne kæledyrets fordøjelse og bibringe vigtige næringsstoffer. Det afgørende er, at kornprodukterne er varmebehandlet og findelt, så dyrets fordøjelsessystem kan håndtere dem.

Kornfri foder

En del foderprodukter markedsføres som kornfri. Det er hyppigt produkter med en højere andel af kød – som indeholder vigtigt protein og fedt – men der er ofte også tilsat forarbejdet frugt eller grønt.

Intet tyder på, at kornfrit foder er dårligere end andet foder. Ved udviklingen af kornfrit foder har producenten været igennem en udviklingsproces, som meget vel kan højne næringsværdien.

Afgørende for foderets kvalitet er kvaliteten af alle råvarerne. Det kan eksempelvis ses i ingredienslisten ved, at der kun er få tilsætningsstoffer; smagsforstærkere og lignende. Det kan også tilrådes at sætte sig ind i producentens egne forklaringer om produktionsprocessen.

Vær opmærksom på, at hunde tåler en større andel af korn, grønt og frugt i sit foder, end katten gør.

Økologi højner altid kvaliteten

En strategi, som altid giver gevinst, er at vælge økologisk. Økologiske råvarer indeholder flere næringsstoffer i højere kvalitet end råvarer, der er produceret under påvirkning af kunstgødning, sprøjtemidler eller forebyggende medicinering.

En producent, som har valgt den økologiske vej, er generelt tvunget til at træffe nogle kvalitetsvalg med hensyn til råvarer og ingredienser, som er til gavn for produktet.

Som hunde- eller katteejer er det også en behagelig tanke, at dit kæledyr ikke står i den forkerte kolonne af det store klimaregnskab.

Tørt eller vådt?

Katte elsker ofte deres vådfoder, og foderets indhold af vand er muligvis en støtte for de katte, der med alderen udvikler nyre- og urinvejsproblemer.

Tørfoder har dog den fordel, at det stimulerer katten til at spise lidt ad gangen, som er dens naturlige rytme i naturen, hvor den spiser én mus, før den fanger den næste. Desuden har tørfoder længere holdbarhed.

Forrige artikelSolskinskrydderi og antidepressiver

Næste artikelVi har brug for hinanden

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.