Nyheder

Økologisk kødpålæg kan reducere kræftrisiko

27. oktober 2015

WHO har placeret spegepølse og bacon i samme kategori som asbest og cigaretter, når det gælder kræftrisiko. Men du kan nedsætte risikoen ved at vælge økologi.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har netop udsendt en storstilet rapport, hvor man for første gang sætter forarbejdet kød som kødpålæg, bacon og pølser på samme liste som asbest, cigaretrøg, arsenik og alkohol. Listen er en oversigt over produkter og miljøpåvirkninger, hvor der foreligger evidens for en forøget risiko for kræft. Listen betyder altså ikke, at spegepølsemaden eller den ristede bacon indebærer ligeså stor en kræftrisiko som rygning – blot at dokumentationen for en medfølgende kræftrisiko er omtrent lige omfattende.

To daglige madder øger kræftrisiko

Men der er stadig god grund til at tage WHO’s rapport alvorligt. Den konkluderer, at bare 50 gram forarbejdet kød øger risikoen for tarmkræft med 18 pct. Og da 50 gram er omtrent to halve med spege- eller rullepølse, skal der altså ikke så meget til at øge kræftrisikoen.

De studier, der ligger til grund for WHO’s advarsel, er store studier af madvaner og kræftforekomst. Man har altså ikke nogen studier, der med sikkerhed viser årsagssammenhængen – blot at mennesker, der spiser forarbejdet kød, har en øget kræftrisiko, der vokser proportionalt med indtaget.

Nitrit rummer årsagen

Men mistanken har længe været rettet mod konserveringsmidlet nitrit, der bruges til at holde kødpålæg rødt og friskt at se på. Producenterne undskylder brugen med, at det er nødvendigt for at undgå botulisme (pølseforgiftning), men midlet bruges alligevel ikke i leverpostej, ligesom økologisk kødpålæg uden nitrit næppe har forårsaget nogen tilfælde af botulisme.

Sagen er, at der findes alternativer til nitrit, men disse alternativer er en del dyrere end de kræftfremkaldende nitritsalte.

Du kan altså reducere den øgede kræftrisiko betragteligt, hvis du vælge økologisk kødpålæg og kødprodukter uden nitrit.

Kilde: dr.dk, Politiken.dk, WHO (online-pdf)

Forrige artikelAfgift uden logik

Næste artikelKanel-kribler