Nyheder

Økologiske muslinger skal gavne husdyr og vandmiljø

16. januar 2017

Nyt projekt kan betyde, at grise og fjerkræ i husdyrproduktionen i fremtiden kan mæske sig i økologiske muslinger. Projektet skal også gavne vandmiljøet.

 

Der er heldigvis nye EU-krav for økologi på vej. Fra 2018 skal alt foder til økologiske husdyr være 100 procent økologisk. Men det vil formegentligt øge behovet for økologisk protein.

Der er i øjeblikket fokus på insekter til brug som dyrefoder, men nu vil et nyt projekt kaldet MuMiPro undersøge mulighederne for brugen af danske blåmuslinger som foderprotein til økologisk husdyrproduktion. Og det kan måske have sundhedsgavnlige effekter for dyrene. Det fortæller lektor Jan Værum Nørgaard fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, som står i spidsen for projektet.

– Vi antager, at muslingerne indeholder næringsstoffer, som dyrene har brug for – og fra tidligere forsøg ved vi, at muslingerne er en god proteinkilde, og at de samtidig indeholder interessant fedtsyrer, som muligvis kan gavne dyrenes sundhed, siger han til Au.dk.

Forskere fra Institut for Husdyrvidenskab, Udviklingscenter for Husdyr på Friland og SEGES Økologi skal undersøge, om muslingemel kan bruges på samme måde som andre proteinkilder til foder af grise og fjerkræ. Her kigger de blandt andet på de sundhedsgavnlige effekter.

Forbedrer vandmiljøet

Men det er ikke den eneste fordel, der kan være ved at fodre dyrene med økologiske muslinger. Ved at producere muslinger på liner, kan de også bruges som vandrensere og dermed være med til at forbedre vandmiljøet i Danmarks næringsstofrige fjorde.

– Muslingerne filtrerer vandet for næringsstoffer, som de vokser af – og ved at fodre husdyr med muslinger kan vi på den måde flytte kvælstof og fosfor fra vandet og over i fodermidler, hvor vi også har brug for kvælstof og fosfor, siger Jan Værum Nørgaard.

Projektet er helt nyt, og der skal fortsat en del arbejde til, før forskerne kan dokumentere muslingers fodermæssige og miljømæssige effekter.

 

 

Kilder: au.dk

 

Forrige artikel5 fødevarer du roligt kan spise efter udløbsdatoen

Næste artikelDe rette fedtsyrer forebygger allergi